Ljudmila Novak na kongresu NSi: Predsednik si ne sme zatiskati oči pred krivicami in korupcijo v državi

DELI:
30.09.2017, NSi

“Pred nami so volitve za predsednika države. Tukaj sem kot vaša kandidatka. Hvala vsem,  ki mi zaupate in z menoj verjamete, da lahko kot predsednica države uspešno vodim Slovenijo,” je v začetku svojega govora na 11. kongresu NSi povedala kandidatka za predsednico države in predsednica NSi Ljudmila Novak.

Uspeh = skupen cilj + medsebojno spoštovanje 

Predsednica NSi je povedala tudi, da uspeh ne pride sam od sebe, potreben je trud, delo in prizadevanja. “Kot predsednica države bom spodbujala vsakega državljana, da zares prispeva vsaj kapljico v to skledo, iz katere potem vsi uživamo kot narod. Že s tem, da vsak išče dobro v drugem, da vsak spoštuje svojega soseda, tekmeca in kogarkoli drugega. Če imamo skupen cilj, potem lahko z medsebojnim sodelovanjem in spoštovanjem, ta cilj tudi dosežemo. Slovenci si namreč želimo države, v kateri bomo radi in dobro živeli ter bomo nanjo ponosni,” je izpostavila.

“Najboljši zgled za to je naša košarkarska reprezentanca. Goran Dragić je zares dober, a sam vsega ni mogel opraviti, potreboval je ekipo. Zato vas vedno jemljem kot eno telo, po katerem teče kri, ki ga poganja srce krščanske demokracije in ima razvejan splet kapilar,” je s praktičnim primerom na svojo stranko pokazala Ljudmila Novak.

Za Slovenijo najboljše kar znam in zmorem

Svojo ljubezen do domovine je predsedniška kandidatka prikazala tudi preko svojih življenjskih dogodkov. “Sem Štajerka, dve leti sem bila v Prekmurju, eno leto na Dolenjskem, 18 let sem poučevala na Gorenjskem, v času svoje politične kariere pa sem obiskala mnoge kraje po Sloveniji in v zamejstvu in rojake po svetu. Ravno zato tako čutim z mojo domovino in mi je mar zanjo. Zato bom za Slovenijo dala le najboljše kar znam in zmorem, da bi ta Slovenija šla naprej,” je izpostavila Ljudmila Novak.

Pred zakonom moramo biti vsi enaki

Opozorila je na mnoge primere, ko so v Sloveniji prevladovala dvojna merila in kjer je pravica za pomembneže drugačna, kot tista za navadne ljudi. “Kot predsednica države si bom z vsem srcem prizadevala za to, da smo pred zakonom vsi enaki. Na vseh koncih Slovenije in na vseh položajih,” je bila jasna Ljudmila Novak.

Predsednik mora povedati, kar je prav tudi za ceno žvižgov, neodobravanja in za ceno drugega mandata

Prepričana je, da mora predsednik države kot moralna avtoriteta in dajati smer državi, ki jo vodi. “Opozarjala bom na tisto, kar je prav. Tudi za ceno žvižgov, neodobravanja in tudi za ceno drugega mandata. Ko gre nekaj narobe mora predsednik povedati, kar je prav. Ne moremo si zatiskati oči pred korupcijo v državi. Ne more predsednik države reči “nisem vedel”, pri največji in, kot vemo danes, najbolj zgrešeni investiciji v državi. Predsednik države tudi ne sme reči, da pri neki stvari ne more dati svojega mnenja, saj to je njegova pristojnost. Državljani, ki izvolijo predsednika namreč izvolijo predsednika ravno zato, da pokaze, v katero smer naj gre država,” je dejala predsednica NSi.

Brez nahrbtnika kaznivih dejanj

Predsednik mora po njenem mnenju bolj sodelovati tudi z vlado. Saj mora celotna politika Slovenijo v tujini predstavljati enotno in enotno delati za njen blagor.

Prav tako je poudarila, da ne bo podlegala lobijem, pritiskom in grožnjam, saj je svobodna in za seboj nima teže bremen iz preteklosti. “Nimam bremena kaznivih dejanj, saj sem na vseh funkcijah, na katere sem bila izvoljena, delala v dobro državljanov. Včasih tudi za ceno kritik, osebnega odrekanja ali odrekanja svoje družine. Politiko namreč razumem kot delovanje za skupno dobro. To so moje vrednote in načela,” je pojasnila.

Predsedniške funkcije se ne bojim prevzeti

V govoru je izpostavila, da so poleg bogatih življenjskih izkušenj zelo pomembne tudi politične s pridihom mednarodnega okolja.  Prepričana sem, da izkušnje iz lokalne politike niso dovolj za dobro opravljanje funkcije predsednika republike. Za to so potrebne drugačne izkušnje, tudi tiste na mednarodnem področju,” je poudarila Ljudmila Novak in dodala: “Ker imam bogate življenjske in politične izkušnje lahko rečem, da se funkcije predsednika republike ne bojim prevzeti . Zato tudi kandidiram.”