Ljudmila Novak na Inštitutu Jožefa Stefana: Starajoča se Slovenija nujno potrebuje reforme

DELI:
11.10.2017, NSi

»Slovenija se stara. V tem nismo nič drugačni kot druge razvite zahodne družbe. Vendar pa mora vsaka odgovorna politika iskati rešitve za vzdržnost vseh naših družbenih sistemov,« je bila v svojem govoru na Inštitutu Jožefa Stefana jasna Ljudmila Novak. Dodala je: »Politika je zato dolžna poiskati rešitve, ki bodo omogočile delovanje teh sistemov tudi v okviru napovedanih in neizogibnih sprememb.«

Demografski problem imamo že danes

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v državi živi 1,181.953 državljanov, starih med 18 in 59 let, in 525.388, ki so stari 60 let in več. Približno četrtina prebivalcev je potencialnih upokojencev, polovica prebivalcev potencialno delovno aktivnih državljanov, ostalo pa šolajoča se mladina. Trendi so še bolj zaskrbljujoči.

»Če poslušate nekatere politike, dobite občutek, da je vse v najlepšem redu in da Slovenija ne potrebuje nobenih prilagoditev. S tem ustvarjajo lažna pričakovanja, ki državi povzročajo dolgoročno škodo. Razmere so alarmantne, vendar ne šele čez 60 let, ampak že danes,« je prepričana Ljudmila Novak.

Potrebujemo reforme in sistemske spremembe

Zato edini način za izhod iz tega zaskrbljujočega stanja vidi v sprejetju prepotrebnih reform. Zagotovo je najbolj potrebna prenova v pokojninskem sistemu. »Zaenkrat se ukrepi za vzpostavitev vzdržnega pokojninskega sistema usmerjajo v zviševanje upokojitvene starosti. Ti ukrepi pa so omejeni in se ne dajo prilagajati v nedogled. Delež javnih izdatkov za pokojnine se bo povečeval, hkrati pa tudi proračunska doplačila v pokojninsko blagajno. Zato je edini način povsem nov pokojninski sistem. Predlog takšnega smo predstavili tudi v NSi,« je poudarila.

Zavzela se je tudi za sistemsko ureditev dolgotrajne oskrbe ter za ukrepe, ki bi pomagali dvigni rodnost v naši državi na potrebnih 30.000 otrok letno. »Rodnost je ključna za preživetje naroda. V Sloveniji se v zadnjih nekaj letih rodi v povprečju 1,5 otroka na žensko v rodni dobi. Stopnja rodnosti je v Sloveniji pod povprečjem držav EU. Slovenija bi potrebovala stopnjo rodnosti, ki bi bila višja kot 2,1. Povprečna starost matere ob rojstvu zadnjega otroka se v zadnjem obdobju giblje okrog 30 let. Omenjeni podatki govorijo o tem, da se pari odločajo za otroke zelo pozno, posledično pa načrtujejo vse manjše družine,« je pojasnila Ljudmila Novak in opozorila tudi na vprašanje splava.

Prispevek Ljudmile Novak o demografskih izzivih, si lahko v obliki strokovnega članka preberete TUKAJ.