Ljudmila Novak ministrici Makovec Brenčičevi: Kdaj boste odpravili protiustavnost pri financiranju zasebnih in javnih šol?

DELI:
14.12.2015, NSi

LjudmilaNovak_na_NK_1Predsednica NSi Ljudmila Novak je v okviru poslanskih vprašanj članom vlade v sklopu redne decembrske seje Državnega zbora RS vprašala ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič, kdaj bo vlada odpravila protiustavnost drugega odstavka 86. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.

“Dobro leto je minilo od odločbe Ustavnega sodišče Republike Slovenije, ki je v postopku za oceno odločilo, da je prvi stavek drugega odstavka 86. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, v delu, ki se nanaša na javno veljavne programe osnovnošolskega izobraževanja, v neskladju z ustavo. Ustavno sodišče je določilo, da mora Državni zbor ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku enega leta od objave te odločbe v uradnem listu Republike Slovenije. Preprosteje povedano, po mnenju Ustavnega sodišča Republike Slovenije ni prav, da različne šole, ki izvajajo javno veljaven osnovnošolski program, niso financirane v enakem deležu oziroma program ni 100-odstotno financiran. Zanima me, na kakšen način predvsem pa kdaj boste Državnemu zboru RS predlagali zakonsko rešitev s katero boste omenjeno neustavnost odpravili. V Sloveniji imamo tri zasebne osnovne šole, kar predstavlja 0,7% vseh šol, kar vsekakor ne more ogrožati javnega šolstva,” je dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Celotno vprašanje in odgovor ministrice si lahko preberete TUKAJ.