Ljudmila Novak: Korist od vajeništva morajo imeti tako vajenci kot delodajalci

DELI:
11.04.2017, NSi

Predsednica NSi Ljudmila Novak je na seji Odbora za izobraževanje izpostavila, da NSi močno podpira uvedbo vajeniškega sistema. »Želimo predvsem, da bi ta sistem mlade izučil za bodoči poklic, ki jim bo omogočil zanesljivo zaposlitev. Ne pristajamo pa na razpravo, ki že vnaprej določa,  da bodo ti mladi izkoriščani, ubogi in zatirani,« je pojasnila predsednica NSi.

Opozorila je na to, da so mnogi v razpravi pozabili, kaj je končni cilj Zakona o vajeništvu. »Cilj zakona je, da vajenec dobi čim več znanja, da bo dober, odgovoren, zanesljiv delavec, ki ga bo delodajalec z veseljem zaposlil,« je dejala.

Poudarila je, da mnogi mladostniki pri 15. letih žal nimajo delovnih navad in uporabnega znanja. »Z njimi moramo biti potrpežljivi, učni proces je zahteven in ti mladi dijaki se veščin in spretnosti učijo predvsem zase in ne le za delodajalca. Zaželeno pa bi bilo, da lahko delodajalec nagradi tiste, ki se bolje izkažejo,« je dejala Ljudmila Novak.

V NSi menimo, da moramo pri vajeniškem sistemu vsekakor gledati na korist vseh deležnikov v sistemu vajeništva. »Korist vajeništva mora biti dvojna: za vajence in tudi za delodajalce. V Sloveniji manjka popularizacije poklicnih znanj, ki bi mlade spodbudila k odločitvi za poklicne šole,« je še dejala predsednica krščanskih demokratov.