Ljudmila Novak: Koalicija in stranka Levica delata Sloveniji veliko sramoto

DELI:
29.11.2017, NSi

»Ne gre za boj med zasebnimi in javnimi šolami, ampak gre za financiranje javnoveljavnih osnovnošolskih programov, ki jih obiskujejo slovenski otroci. V NSi ne pristajamo na poskus politične levice, vključno s SMC, da bi zopet ideološko postavili zasebno proti javnemu,« je bila na današnjem odboru za izobraževanje ob razpravi o financiranju šolstva kritična predsednica NSi Ljudmila Novak.

Zasebne šole z javnim programom bodo predrage za vse

Predsednica NSi je poudarila, da bo po nameri politične levice, da spremeni ustavo, zasebna šola postala predraga za večino staršev. »Vaša namera bo povzročila, da na primer otrok matere samohranilke, ki sedaj lahko obiskuje osnovno šolo z drugačnim javnoveljavnim programom, tega z veliko verjetnostjo ne bo več mogel. Kako naj mu s svojimi skromnimi dohodki plača na primer dodatno učno pomoč ali druge zelo pomembne vsebine?« je zbrane vprašala Ljudmila Novak.

Dodala je, da preprosto ne more razumeti, da vlada, ki jo vodi ustavni pravnik in koalicija, v kateri je kar nekaj pravnikov, tako grdo ignorirata odločbo ustavnega sodišča in že tri leta zavračata njeno uveljavitev. »Koalicija, skupaj z Levico, si s takim ravnanjem dela veliko sramoto, tudi v mednarodnem prostoru,« je poudarila Ljudmila Novak.

Koalicija naj uveljavi določbo ustavnega sodišča

Predstavniki zainteresirane javnosti so zelo jasno predstavili za kaj gre pri odločbi ustavnega sodišča in so s tem tudi razkrinkali poskus ideološkega boja koalicije in Levice. »V NSi pri tem ne bomo sodelovali, takega predloga zakona ne bomo podprli in pozivamo ministrstvo ter koalicijo, da popolnoma uveljavita odločbo ustavnega sodišča,« je še povedala predsednica NSi.

Izpostavila je tudi pogovor z veleposlaniki tujih držav takoj po glasovanju o spremembi ustave o financiranju šolstva v državnem zboru. »Rekli so mi: kako lahko pričakujete, da vam bomo pomagali prepričati Hrvaško v spoštovanje arbitražne odločbe, če pa niti sami ne izpolnjujete odločitev ustavnega sodišča,« je poudarila.