Ljudmila Novak Karlu Erjavcu: Kaj ste naredili za to, da bi Slovenci v Italiji dobili predstavnika v senatu?

DELI:
26.05.2017, NSi

»Leta 2001 je Italija sprejela zaščitni zakon in po tem zaščitnem zakonu naj bi bila olajšana izvolitev enega Slovenca v italijanski parlament in tudi enega senatorja. Prav sedaj se v Italiji spreminja volilni zakon, ki spet ne bo olajšal izvolitve dveh slovenskih predstavnikov niti v poslansko zbornico niti v senat,« je uvodnem delu poslanskega vprašanja Karlu Erjavcu povedala predsednica NSi Ljudmila Novak in dodala:

»Zato vas gospod minister sprašujem, ali ste kaj ukrenili v tej smeri, da bi bila vendarle omogočena lažja izvolitev slovenskih predstavnikov. Kaj ste naredili? Ali bo končno izpolnjena ta določba zaščitnega zakona?«

Slovenci želijo pomoč slovenske vlade

Med tem ko je nemška narodnostna skupnost na Južnem Tirolskem zadovoljna z novim predlogom zakona, Slovenci v Italiji menijo, da jim pripada mesto v poslanski zbornici polansko in senatu. Pri tem želijo pomoč slovenske države.

»Slovenci sedaj imajo eno senatorko, Tamaro Blažina, ki pa je bila izvoljena zaradi dobre volje demokratske stranke in ne po volji Slovencev, ki bi radi sami izbrali svojega predstavnika v senat. Želijo in pričakujejo, da bo slovenska vlada naredila kar največ za tako rešitev pri italijanskih oblasteh, da bi dejansko v tem volilnem zakonu imeli tudi realno možnost za izvolitev,« je opozorila Ljudmila Novak.

»V slovenskem parlamentu imamo poslanca, ki zastopa Italijansko narodnostno skupnost, pa je na podlagi štetja iz leta 2002 Italijanov živečih v Sloveniji le 2258. Medtem ko je Slovencev v Italiji med 30 in 40 tisoč. Slovencem bi moralo mesto v senatu pripadati,« se je za zamejce zavzela predsednica NSi.

Celotno poslansko vprašanje in odgovor ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca si lahko preberete TUKAJ.