Ljudmila Novak: Kako bo Evropska komisija ukrepala v primeru nespoštovanja arbitraže?

DELI:
05.09.2017, NSi

Predsednica NSi Ljudmila Novak se je danes prvemu podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu zahvalila za njegovo stališče, da morata tako Slovenija kot Hrvaška držati, upoštevati in izpolnjevati odločbo arbitražnega sodišča v Haagu. Zanimalo jo je, kako bo Evropska komisija konkretno ukrepala, želi in pričakuje pa, da konkretno pomaga uveljaviti odločbo arbitražnega sodišča, saj ima ta za to tudi konkretna sredstva.

Če ste zagrozili Poljski, naj bo Komisija še bolj odločna v primeru Hrvaške

Predsednica NSi je na začetku povedala, da ne želimo sporov s sosedo Hrvaško, saj smo z njo namreč zelo povezani. A glede meje se nikakor nismo mogli dogovoriti več kot dve desetletij. »Arbitražno razsodbo imamo, želimo jo implementirati, pa spet lahko vidite, da druga stran tega ne želi upoštevati. Zato vas sprašujem, ali bo Evropska komisija ostala le pri opozorilih ali pa boste tudi konkretno ukrepali? Saj vemo, da obstajajo tudi konkretna sredstva. Če ste zagrozili Poljski, ko gre za njene notranje zadeve, v našem primeru pa gre za dve državi članici, ki se ne moreta dogovoriti, potem menim, da bi tukaj morala Evropska komisija biti še bolj odločna in tudi konkretno postaviti pogoje Hrvaški,« je poudarila Ljudmila Novak.

Predsednica NSi se je zahvalila za ponujeno roko Evropske komisije, od naše vlade pa pričakuje, da bo to pomoč sprejela.

Kako boste konkretno pomagali slovenskim ribičem?

Nato je Ljudmila Novak prvemu podpredsedniku Evropske komisije orisala tudi težave slovenskih ribičev.

»Ta konec tedna sem obiskala slovenske ribiče, ki se pri svojem delu srečujejo z velikimi težavami, s psihičnimi pritiski iz hrvaške strani. V morju, ki je po odločitvi arbitražnega sodišča nedvomno slovensko, imajo več mrež, ki so vredne nekaj tisoč evrov, pa ves čas živijo v strahu, da jih naslednje jutro ne bo več na svojem mestu,« je pojasnila Ljudmila Novak in od Timmermansa želela odgovor o konkretnem ukrepanju:

»Hrvaški predsednik vlade je svojim ribičem ponudil vso podporo, tudi če lovijo v morju, ki je slovensko, naši ribiči pa so zato pod nenehnim pritiskom. Zato na tem mestu sprašujem ali bo Evropska komisija tudi konkretno ukrepala?«