Ljudmila Novak izrazila zaskrbljenost nad zanemarjanjem slovenskega jezika na fakultetah

DELI:
15.07.2016, NSi

Novak_sejaDZ_jan2015Državni zbor je danes med drugim obravnaval novelo zakona o visokem šolstvu, ki med drugim na fakultetah uvaja tudi možnost poučevanja v tujem jeziku. Predsednica NSi Ljudmila Novak je v stališču NSi izrazila zaskrbljenost nad tem, da se iz fakultet posredno izrinja slovenski jezik.

»Ali je res to takšen doprinos znanja ali kvalitete, če pridejo tuji študente, ki prav tako po navadi angleščina ni njihov materni jezik, ali res prinesejo toliko znanja, da moramo zato riskirati naš materni jezik? Veste, ko smo govorili o kvotah slovenske glasbe v naših medijih smo, ste bili nekateri zelo zavzeti zato, da mora biti več slovenske glasbe, tudi jaz si to želim. Pa je tisti zakon neprimerno manj pomemben kot je pa ta zakon, ki je pa lahko tudi usoden,« je v dejala predsednica NSi in pojasnila, da jo skrbi predvsem to, da bi bila sprememba v jezikovni politiki na fakultetah le dober primer, ki bi mu kasneje sledile še srednje šole.

»Pa nimam nič proti, da znamo bolje tuje jezike. Tudi jaz se jih rada učim, hvala bogu jih nekaj znam, pa vedno premalo, ker to nam daje večjo moč, smo bolj kompetentni, imamo več možnosti, to zagotovo. Vendarle, to se lahko prenese na vse ravni potem, do trenutka, ko bomo rekli, saj slovenščine ne potrebujemo, ne potrebujemo slovenskih pisateljev. Naj kar pišejo v angleščini ali kakem drugem jeziku, ker bodo lažje prodali svoje knjige. Naši študentje se morajo učiti tudi tujega izrazoslovja za njihovo področje, saj tudi literaturo večkrat študirajo v tujih jezikih. Seveda, sem pa proti temu, da se povečuje število predavanj oziroma da nimamo enakih programov v slovenščini in s tem ne dajemo možnosti študentom, da poslušajo predavanje v svojem jeziku. Pazimo na to in res ne bodimo grobarji slovenščine,« je v zaključku še pojasnila Ljudmila Novak.