Ljudmila Novak: Intenzivno preseljevanje narodov terja razmislek o naši lastni prihodnosti

DELITE TA
PRISPEVEK
26.11.2015, NSi

LjudmilaNovak_NK_november2015Predsednica NSi Ljudmila Novak je na današnji novinarski konferenci predstavila zahtevo NSi, da se skliče nujno sejo treh parlamentarnih odborov v zvezi z negativnimi demografskimi trendi v Sloveniji in socialno-ekonomskimi posledicami, ki jih prinašata predvsem nizka rodnost in staranje prebivalstva.

»V času, ko smo priča intenzivnemu preseljevanju narodov in priseljevanju v Evropo, je razmislek o prihodnosti lastnega naroda zagotovo na mestu. V NSi želimo razpravo o tem spodbuditi na nujni seji treh parlamentarnih odborov in zavezati vlado, da oblikuje jasno strategijo, s katero bomo iskali odgovore na vprašanja povezana z negativno demografsko sliko, dilemami na področju družinske, socialne in stanovanjske politike ter dolgotrajne oskrbe,« je uvodoma dejala predsednica NSi Ljudmila Novak in dodala:

»Nizka rodnost in staranje prebivalstva sta eden največjih družbenih in gospodarskih problemov Evrope. Leta 2025 bo več kot 20 odstotkov evropskih prebivalcev starih 65 let ali več, povečalo pa se bo zlasti število starostnikov v starosti 80 let in več. Med vzroki za upadanje rodnosti v Sloveniji sta tudi neustrezna socialna in družinska politika, ki ju je Slovenija vodila v preteklosti.«

Predsednica NSi je opozorila, da relativno visoka brezposelnost in slabo stanje gospodarstva še dodatno povečujeta pritiske na pokojninsko in zdravstveno blagajno. »Zaradi vsega navedenega je slovenski pokojninski sistem eden najmanj vzdržnih v Evropi, zdravstveni pa prav tako poka po šivih,« je še dodala.

Spomnila je tudi na opozorilo Evropske komisije, ki poziva države članice, da morajo prilagoditi različne sisteme, kot je zdravstveni, pokojninski, sistem dolgotrajne oskrbe, izobraževanja in trg dela.

Pozivi NSi k davčni in zdravstveni reformi niso naključni

Ljudmila Novak je dejala, da NSi želi s predlaganimi spremembami Slovenijo pripraviti na situacijo, v kateri se bo znašla čez nekaj let. »Če bomo čakali bomo prišli v situacijo, ko o lastni suverenosti ne bomo več odločali sami, kar je nesprejemljivo. Pozivi k nujni davčni in zdravstveni reformi ter reformi trga dela, ki jih v NSi vztrajno ponavljamo že kar nekaj časa zato niso naključni,« je pojasnila.

Kot je dejala, bo NSi na nujni seji med drugim predlagala poziv vladi, da čim prej sprejme celovit dokument oz. strategijo, ki bo namenjena iskanju odgovorov na vprašanja povezana z demografijo, družinsko politiko in z njima povezanimi izzivi. Poleg tega pa bomo krščanski demokrati predlagali, da se do konca leta 2015 pripravi Belo knjigo o reformi pokojninskega in invalidskega zavarovanja, s katerim bo zagotovljena dolgoročna vzdržnost sistema.

Argumente za sklic nujne seje parlementarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, odbora za zdravstvo in odbora za gospodarstvo si lahko v celoti prebere TUKAJ.