Ljudmila Novak in Jernej Vrtovec: Zdravstvena reforma NSi postavlja v ospredje človeka

DELITE TA
PRISPEVEK
11.12.2015, NSi

DSC_9065“Slovensko zdravstvo potrebuje sistemsko zdravljenje. To dokazujejo dolge čakalne vrste, to zahtevajo tudi zdravniki in zdravstveno osebje, ki dela v nemogočih razmerah, in to nenazadnje dokazuje tudi demografska slika, ki se iz leta v leto poslabšuje, saj imamo čedalje več starejših oseb v družbi,” je v uvodu novinarske konference, na kateri je NSi predstavila izhodišča za zdravstveno reformo, dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.

“Vemo, da denarja za zdravstveno varstvo ni na pretek, oziroma da ga je za naraščajoče probleme premal. Zaradi tega je treba sprejeti nujne ukrepe oziroma reforme. V NSi smo to že nekajkrat zahtevali od vlade, vendar do sedaj še nismo zaznali, da bi bili narejeni ustrezni premiki na tem področju, čeprav nas na to opozarja celotno zdravstvo,” je še pristavila predsednica NSi.

“V NSi smo v okviru našega strokovnega odbora in s pomočjo zunanjih strokovnjakov pripravili izhodišča za zdravstveno reformo. Vemo, da se zdravstvo spreminja, da imamo nove metode zdravljenja, zaradi katerih so potrebne nove oblike organiziranja. Vemo, da ima Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) monopol, medtem ko v NSi predlagamo več konkurenčnosti na področju ponudbe storitev in zdravstvenih zavarovanj. S tem ko se bo povečala konkurenčnost, se bo povečala tudi kvaliteta in ponudba storitev, kar bo pripomoglo k temu, da bo imel pacient boljše pogoje, da bo lahko sam izbiral zavarovalnico in tudi zdravnika, kjer se bo želel zdraviti,” je poudarila predsednica NSi.

“Predsednika vlade smo že zaprosili, da nas sprejme, saj mu želimo predstaviti naše ukrepe za prenovo zdravstvenega sistema, vendar je bil zadržan, zato bomo zdaj za srečanje zaprosili ministrico za zdravje. Če ne bomo dobili resnih zagotovil, da ministrica resno dela na zdravstveni reformi oziroma, da je pripravljena sprejeti tudi naša izhodišča, bomo izpolnili napovedi, ki smo jih dali spomladi. Ne želimo nikogar rušiti, želimo pa, da se področje zdravstva končno uredi,” je v uvodu povedala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Jernej Vrtovec: Cilj predloga je nova organizacija slovenskega zdravstva

Poslanec NSi in član odbora za zdravstvo Jernej Vrtovec v nadaljevanju podrobno predstavil Ukrepe za prenovo zdravstvenega sistema. “Ukrepi so nastajali skozi celo leto. Predlog NSi krepi zdravstvo, v središču katerega pa je državljan. Gre za sistem po meri ljudi. Tudi slovenski državljan mora končno dobiti človeka vreden zdravstveni sistem,” je dejal Vrtovec. “Cilj predloga NSi je nova organizacija slovenskega zdravstva, ki bo pripomogla k temu, da se bo vsakemu zavarovancu zagotovil enostaven in hiter dostop do kvalitetnih zdravstvenih storitev,” je poudaril Vrtovec.

Po predlogu NSi bodo državljani imeli možnost in pravico, da za svoj denar samostojno izberejo zavarovalnico, pri kateri želijo imeti sklenjeno obvezno ali dodatno zavarovanje, s čimer bodo posledično izbrali tudi izvajalce, pri katerih se bodo zdravili oziroma bili oskrbovani.

“Z novim modelom imajo zavarovanci možnost izbire med domačimi, tujini, javnimi in zasebnimi izvajalci pod enakimi pogoji. Zavarovanec bo izbiral izvajalce zdravstvenih storitev glede na svoje potrebe bodisi glede na kakovost storitev ali čakalno dobo ali oddaljenost od svojega bivališča ali izvajalčeve reference. V tem je tudi ključ za odpravo čakalnih vrst. Želimo zdravstvo, ki bo dostopno vsem,” je poudaril Vrtovec.

Ključne spremembe modela zdravstvene reforme, ki ga predlaga NSi, je vpeljava dolgotrajne oskrbe, preoblikovanje ZZZS v Agencijo, ki bo zbirala sredstva ter jih nato razdeljevala med zavarovalnice in izvajalce, vpeljava konkurenčnosti med izvajalci in med ponudniki obveznega zavarovanja ter ureditev košarice pravic.

NSi bo v začetku novega leta predstavila Ukrepe za prenovo zdravstvenega sistema zainteresirani strokovni javnosti, pri čemer pričakuje, da se bo do njega opredelila tudi vladna koalicija.

Celoten dokument s konkretnimi Ukrepi za prenovo zdravstvenega sistema si lahko pogledate TUKAJ.