Ljudmila Novak gostja uglednega Evropskega foruma Wachau

DELI:
12.06.2017, NSi

Predsednica NSi Ljudmila Novak je bila ta konec tedna gostja uglednega Evropskega foruma Wachau, ki je potekal v bližini mesta Krems v avstrijski deželi Spodnja Avstrija. Osrednja tema letošnjega foruma je bila »Evropa blizu svojim državljanom«, gostitelja foruma pa sta bila avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz in deželni glavar zvezne dežele Spodnje Avstrije, dr. Erwin Pröll, spremljala pa ga je tudi deželna glavarka in nekdanja notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner.

Ugleden forum na katerem so znani politike in gospodarstveniki

Predsednica NSi je skupaj z drugimi uglednimi udeleženci iz vse Evrope in Rusije sodelovala v delovni skupini Varnostna politika. Razpravljali so o tem ali zmore EU sama poskrbeti za svojo varnost.

Forum je bil ustanovljen leta 1995, po uspešnem referendumu za pridružitev Avstrije Evropski uniji, in se je v tem času razvil v ugleden forum dialoga, katerega se vsako leto udeležijo številni ugledni politiki, kulturniki, gospodarstveniki, novinarji, profesorji in številni drugi.

Ljudmila Novak v pogovoru z Edith Mock, Johanno Mikl-Leitner in Wernerjem Fasslabendom.

Maša za pokojnega dr. Mocka

Pred nedeljskim plenarnim zasedanjem na forumu je bila v cerkvi benediktinskega samostana Göttweig sv. maša za pokojnega dr. Aloisa Mocka, nekdanjega zunanjega ministra Avstrije, ki je v času slovenskega osamosvajanja je odigral pomembno vlogo v podporo samostojnosti Slovenije, in soustanovitelja Evropskega foruma Wachau, ki je potekal že 22. leto. Maše sta se udeležila tudi deželna glavarka in nekdanja avstrijska notranja ministrica Johanno Mikl-Leitner in Wernerjem Fasslabendom, ki je bil v času slovenske osamosvojitve avstrijski obrambni minister.

Po maši je predsednica NSi v imenu krščanskih demokratov gospe Edith Mock izrekla sožalje.