Ljudmila Novak: Država se mora zavarovati pred nekontroliranim prihodom migrantov

DELITE TA
PRISPEVEK
30.12.2015, NSi

LjudmilaNovak_na_NK_1“Težavo migrantske krize je treba reševati na političen način. Ni smiselno, da migranti prepotujejo pol sveta, pri čemer jih prevažamo in pošiljamo nazaj. Politika priseljevanja mora biti usklajena, pregledna, vsaka država mora imeti možnost, da pove, koliko beguncev je pripravljena sprejeti,” je v intervjuju za Radio Ognjišče dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Poudarila je, da je treba pri ravnanju z migranti prisluhnili tudi lokalnemu prebivalstvu. “Treba je paziti na ovire, ki bi lahko zavirale življenje lokalnega prebivalstva, razvoj, turizem ali kmetijstvo. Ukrepati je treba ustrezno,” je poudarila predsednica NSi in dodala, da se Slovenija mora zavarovati pred nekontroliranim prihodom migrantov.

Predsednica NSi Ljudmila Novak se je v intervjuju dotaknila tudi predloga zdravstvene reforme NSi. “Pritiski zdravstvenih delavcev in tudi potrebe so vedno večje. Ne želimo ničesar rušiti, ampak ponujamo neke rešitve. V ospredje želimo postaviti državljana, tako preventivo kot kurativo, jasno definirati košarico pravic, kaj gre iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Želimo uvesti več konkurenčnosti na področju zavarovanja,” je dejala Ljudmila Novak.

“Ni prav, da imamo težave, ko bi želeli koristiti zdravstvene storitve. Mi ZZZS ne bi ukinili, ampak mu želimo dati novo vlogo v obliki agencije, ki skrbi za zdravstveno mrežo, medtem ko bi zavarovanja ponujalo več zavarovalnic,” je za Radio Ognjišče še dejala predsednica NSi Ljudmila Novak.

Celoten intervju za Radio Ognjišče lahko poslušate TUKAJ.