Ljudmila Novak na Trgu republike: Desnica mora biti bolj demokratična, povezovalna in manj izključujoča!

DELI:
02.04.2016, NSi

Ljudmila Novak_Zbor_za-republiko2016Objavljamo transkript govora predsednice NSi Ljudmile Novak na zborovanju na Trgu republike v Ljubljani z naslovom V obrambo Slovenije. Dogodka so se udeležili tudi najvišji predstavniki Zbora za republiko, Združenja VSO, in strank SDS ter SLS.

“Spoštovane Slovenke in Slovenci, lepo pozdravljeni vsi, ki imamo radi Slovenijo.

Pred 25 leti ste se mnogi od vas zbrali na tem trgu. Mene ni bilo. Bila sem doma in z vsem srcem spremljala dogajanje. Rodila sem svojega tretjega otroka in se veselila skupaj z vami, da imamo samostojno Slovenijo. Dovolite mi, da sem danes tudi političarka, ženska, mama, babica, da govorim malo drugače, kot moji moški kolegi. V teh dneh me navdajajo mnoga čustva.

[blocktext align=”right”]Evropska unija zagotovo mora obstati, a ne kot prisilni jopič, ki nas utesnjuje, ki ne dovoljuje vsaki državi svobode in svojih odločitev.[/blocktext]

Ko se sprašujem, kaj bo z vašimi in našimi otroci, vnuki, mi ni vseeno, tako kot ni vseeno vam. Ko poslušam, da mnogi napovedujejo tretjo svetovno vojno, da napovedujejo različne spopade, jedrske grožnje, orožne vaje, da plašijo in strašijo drug drugega, da so teroristični napadi že v mnogih evropskih mestih, torej zelo blizu nas, me postaja strah. Skrbi pa tudi vas.

Sprašujem se, kaj narediti. Evropska unija zagotovo mora obstati, a ne kot prisilni jopič, ki nas utesnjuje, ki ne dovoljuje vsaki državi svobode in svojih odločitev, ampak kot skupnost, ki je večja, močnejša, povezovalna, ki se bo lažje ubranila vsega, kar je pred nami. In pred svetom so mnoge resne preizkušnje.

Povezana Evropa, ki bo bolje ravnala, kot ravna trenutno, ki bo imela boljše rešitve za obrambo, ki bo imela boljše rešitve, kako pomagati tistim, ki so pomoči potrebni – takšno Evropo potrebujemo. V tem trenutku nisem zadovoljna. Evropa ni dovolj učinkovita, vem pa, da jo potrebujemo, in da bomo samo v združeni Evropi močnejši sogovorniki v svetu, zato sem pristaš trdne in povezane Evrope, ki bo zagotavljala našo varnost.

[blocktext align=”left”]Ne morem biti pa tudi brezčutna, ko vidim, da ljudje na mnogih koncih sveta trpijo.[/blocktext]

Ne morem biti pa tudi brezčutna, ko vidim, da ljudje na mnogih koncih sveta trpijo. Dvakrat sem bila v Afriki, pa ne v turističnih krajih, ampak tam, kjer ljudje trpijo. Videla sem ležati matere z otroci na ulici, ob odprtih kanalizacijah, ob smradu po zažgani plastiki in ob razpadajočih truplih pri 50 stopinjah Celzija. In glede na to, kakšna prihodnost se napoveduje in rast prebivalstva v Afriki, se moramo zavedati, da bodo ti ljudje iskali svoj prostor pod soncem.

Leta 1950 je bilo v Afriki 185 milijonov ljudi, leta 2015 pa že 1,2 milijarde. Leta 2050 napovedujejo 2,4 milijarde in leta 2100 štiri milijarde. In če k temu dodamo še posledice klimatskih sprememb, to pomeni, da bo manj hrane in vode. Manj hrane in vode je tudi, če se zgodijo spopadi. In ljudje bodo iskali svoj prostor pod soncem. Takrat bomo v Evropi težko zadržali ta plaz.

Kaj lahko storimo sedaj? Tudi sedaj prihajajo k nam ljudje, ki so pomoči potrebni. Dogovoriti se moramo, katero število ljudi je tisto, ki jih lahko sprejmemo, ne da bi bili za to ogroženi naša država, kultura, jezik, narod. Ne moremo biti popolnoma brezčutni. K temu nas spodbuja tudi papež Frančišek. Moramo pa pomagati tudi tam, kjer so ti ljudje doma. Da bodo znova obnovili svoje domove, da ne bodo lačni. Ne smemo biti brezčutni. Moramo pomagati človeku in se boriti proti zlu, proti terorizmu.

Lahko, da se z menoj ne strinjate, ampak žvižganje vam ne bo pomagalo. Mi moramo iskati rešitve.

Slovenska kultura je močno prežeta s krščansko tradicijo, ki je tudi temelj Evrope in demokracije. Očetje Evrope so bili krščanski demokrati, ki so znali odpuščati in so gradili Evropo na ruševinah 2. sv. vojne. A odpuščanje je tisto, česar Slovenci še nismo dokončno naredili. Zamere – to je tisto, kar nas utesnjuje, kar nas bega, to pa povzroča ječo za človeka. In tako kot si ne želimo vojne, si ne želimo druge državljanske vojne.

[blocktext align=”left”]Lahko, da se z menoj ne strinjate, ampak žvižganje vam ne bo pomagalo. Mi moramo iskati rešitve. Pričakujem, da je desnica boljša od levice. Pričakujem, da bomo ponudili kredibilne ljudi, ki bodo Slovenijo popeljali po poti naprej.[/blocktext]

Kje so rešitve? Vsi se veselimo uspehov naših športnikov. Naši športniki niso jamrali in stokali, kako je Slovenija majhna, kako nima denarja in kako je nemogoče zmagati. Ne! Delali so, trenirali in zmagujejo. Mi moramo narediti skoke, polete v prihodnost, in sicer takšne, ki nas bodo opogumljali. Pričakujem, da je desnica boljša od levice. Pričakujem, da bomo ponudili kredibilne ljudi, ki bodo Slovenijo popeljali po poti naprej. Ki bodo imeli vizijo, ki bodo vedeli, kaj ljudje potrebujejo, kakšne zakone moramo sprejeti, ki ne bodo ovirali dela ljudi, ampak bodo omogočali, da bodo pridni in delavni lahko delali in ustvarjali. Desnica mora biti bolj demokratična!

Kdor je proti demokraciji, je proti Sloveniji! Prepričana sem, da vsi, ki ste prišli sem, želite Sloveniji dobro. Ali je kdaj zlo rešilo probleme? Ali je kdaj zlo vodilo kakšno državo naprej? Ali je kakšna vojna rešila en sam problem? Nobenega. Povzročila pa je veliko trpljenja, veliko gorja, veliko razbitih družin. In tisti, ki zdaj žvižgate, vzklikate in protestirate proti mojim pozivom, sem prepričana, da želite dobro vašim otrokom, vnukom in Sloveniji.

Zato želim, da je desnica demokratična, povezovalna, da spoštuje argumente, da ne izključuje drugačna mnenja, da si med sabo ne meče polen pod nogami, ampak da išče, kaj je dobro za Slovenijo. Iskala bom dobro. Povezovala bom ljudi, ki Sloveniji želijo dobro, ki želijo otrokom zagotoviti perspektivo, ki hočejo delati, da bo Sloveniji bolje. In to pričakujem tudi od Slovenije.

[blocktext align=”right”]V NSi se borimo in bomo delali za takšno Slovenijo, ki bo imela vizijo, ki bo ponudila odgovorne in kredibilne ljudi, da bomo lahko imeli lepšo prihodnost.[/blocktext]

Želim normalno Slovenijo. Primerjamo se z Avstrijo, Nemčijo. Kaj je normalno? Večina Slovencev želi normalno Slovenijo. Kjer zakoni veljajo, kjer tisti, ki nekaj pošteno delajo, tudi nekaj imajo. Kjer se pomaga tistim, ki niso sposobni poskrbeti zase, kjer so ljudje tudi solidarni. Smo za Slovenijo, ki bo demokratična, vključujoča, ki bo iskala rešitve za prihodnost.

V NSi se borimo in bomo delali za takšno Slovenijo, ki bo imela vizijo, ki bo ponudila odgovorne in kredibilne ljudi, da bomo lahko imeli lepšo prihodnost.”