Ljudmila Novak: Če želimo živeti v miru, se moramo medsebojno spoštovati in spoštovanje izkazovati do vseh žrtev

DELI:
23.08.2017, NSi

Ob dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov je predsednica NSi Ljudmila Novak položila cvetje k spomeniku sprave na Kongresnem trgu v Ljubljani.  V izjavi za medije je poudarila, da smo bili Slovenci žal žrtve vseh treh totalitarnih režimov, nacizma, fašizma ter komunizma, in da se moramo spominjati vseh žrtev. »Imamo različne poglede na življenje in na svet, vendar vsi živimo isti deželi, ki jo imamo nadvse radi. Če hočemo živeti v miru in če želimo, da Slovenija napreduje, se moramo med seboj spoštovati in izkazovati spoštovanje do vseh žrtev nasilja,« je dejala.

Ob tem je izpostavila, da imamo sedaj končno tudi spomenik, ki je namenjen vsem žrtvam. »
Ta spomenik je treba uporabljati in naš današnji namen s polaganjem cvetja je, da dostojanstveno obeležimo dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Spomenik je potrebno začeti uporabljati ob različnih priložnostih, tako za žrtve fašizma, nacizma in komunizma, kot tudi za žrtve vojn ter revolucionarnega nasilja. Le tako bo ta spomenik res postal simbol sprave,« je povedala predsednica.

V nadaljevanju je še poudarila, da nas mora spomenik povezovati  in hkrati spominjati na grozljive čase iz naše preteklosti. »Opominja nas, da se grozote ne ponovijo. Ta spomenik je tudi opozorilo, da moramo živeti drugače, da se moramo med seboj bolj spoštovati,« je še dejala predsednica Ljudmila Novak.  

Tonski posnetek izjave je na voljo TUKAJ.