Ljudmila Novak: Avstrijska Koroška deželna vlada se očitno vrača v Haiderjeve čase

DELI:
15.02.2017, NSi

LNovak_JHorvat_NK_feb2017Kot je na novinarski konferenci dejala predsednica NSi Ljudmila Novak je poteza avstrijske deželne vlade na Koroškem, ki je v novi deležni ustavi slovenski jezik izbrisala kot enega izmed uradnih jezikov. Spomnila je, da so bili odnosi do slovenske manjšine v zadnjih letih dobri in opozorila, da gre v tem konkretnem primeru za jasno diskriminacijo avtohtone slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem.

Ob tem je izrazila mnenje, da se kot kaže žal vračamo v Haiderjeve čase, ko so bili odnosi med slovensko manjšino in vlado na avstrijskem Koroškem vseskozi napeti, slovenska manjšina pa je bila potisnjena v podrejen položaj. Pohvalila pa je tudi akcijo mladih koroških Slovencev, ki so odločni stopili v bran slovenskemu jeziku in opozorili na neenakopraven položaj slovenščine.

Jožef Horvat: Slovenska vlada mora zaščititi slovensko manjšino

»NSi močno skrbi, kaj se dogaja s slovensko avtohtono skupnostjo na avstrijskem Koroškem. Na problematiko nove deželne ustave na avstrijskem Koroškem želimo opozoriti tudi avstrijsko zvezno vlado. V Državni zbor smo zato danes vložili zahtevo za sklic nujne seje Odbora za zunanjo politiko in Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, kjer bomo tudi slovensko vlado spomnili, da jo je Državni zbor s sprejemom Deklaracije o zunanji politiki RS zavezal, da skrbi za slovensko avtohtono narodno skupnost,« je dejal predsednik odbora za zunanjo politiko in poslanec NSi Jožef Horvat. Hkrati je opozoril, da vlada Mira Cerarja doslej še ni pokazala nobene aktivnosti, da bi posegla v dogajanje na avstrijskem Koroškem in zahtevala zaščito naše manjšine.