Krščanski demokrati za večjo varnost na cestah

DELI:
02.04.2016, NSi

Odbor_DZ2014Poslanka NSi Iva Dimic je na današnji seji parlamentarnega Odbora za Infrastrukturo predstavila konkretne rešitve za izboljšanje varnosti v cestnem prometu. Nujna seja o varnosti v prometu je bila zaradi pasivnosti vlade na tem področju sklicana s strani poslanske skupine NSi.

Krščanski demokrati predlagamo nove tehnične rešitve za preprečevanje vožnje v nasprotno smer. Rešitev, ki jo je predstavila Iva Dimic, vsebuje postavitev laserskih zank na uvozih in izvozih avtocest. Laserji bi zaznali vožnjo v nasprotno smer, voznika pa bi se na vožnjo v napačno smer opozorilo z močnimi svetlobnimi signali ali pa bi se mu s prilagojeno rampo preprečilo nadaljnjo vožnjo.

Poslanka Iva Dimic je izpostavila tudi problem megle, zaradi katerega smo priča več hudim nesrečam na avtocestah. Predlagala je vzpostavitev novih rešitev signalizacije in obveščanja, vključno s posebnimi gorečimi baklami, ki lahko voznike opozarjajo skozi gosto meglo.

Poslanka NSi je zahtevala tudi vzpostavitev NCUP – nacionalnega centra za upravljanje prometa, ki bi na enem mestu zbiral vse razpoložljive podatke o stanju prometa na cestah, znotraj svojega delovanja bi združeval vse upravitelje cestnega omrežja, nadziral in upravljal promet ter javnost na najrazličnejše načine obveščal o dogajanju na prometnicah. Vzpostavitev centra do 1. julija 2013 zahteva celo zakon. Vlada očitno ne vidi težave v protizakonitem stanju, saj z vzpostavitvijo NCUP zamujamo že skoraj 3 leta.

V NSi se zavzamemo tudi za vzpostavitev avtocestne policije. Na avtocestah trenutno nadzor nad uporabo vinjet opravljajo nadzorniki DARS, ki nimajo pooblastil za upravljanje s prometom. Iva Dimic je na seji predstavila možnost, da bi ta nadzor vključili v novoustanovljeno avtocestno policijo, ki bi predstavljala usposobljen organ s primernimi pristojnostmi za ohranjanje varnosti in pretočnosti slovenskih avtocest.