Komentar tedna: Od delodajalcev ne moremo pričakovati, da naredijo dobrega delavca

DELI:
14.04.2017, NSi

Na seji parlamentarnega Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino je bil z veliko večino sprejet predlog Zakona o vajeništvu. Že sam podatek, da so bili amandmirani skoraj vsi členi predloga zakona, mi je dalo misliti. Zakon o vajeništvu  potrebujemo, vendar morajo imeti korist tako vajenci, delodajalci kot tudi šole.

Imam občutek, da zakon v popolnosti ne zasleduje tega cilja. V zakonu pogrešam večjo vlogo šolskega sistema – samo od delodajalcev ne moramo oz. ne smemo pričakovati, da »naredijo« dobrega delavca. Opažam porast mladih ljudi brez delavnih navad. Za to ni kriv vzgojno-izobraževalni proces, ampak starši oz. družba, v kateri živimo. Družba je naravnana k  digitalizaciji, nihče več ne bi delal, vsi bi »špilali šefe«. Ko mlad človek vstopi na trg dela, želi hitrega napredovanja, brez delavnih navad pa le-tega ne moraš pričakovati, sploh pa ne »na horuk«.

Kot dolgoletni (bivši) podjetnik dobro vem, kako je vzgojiti dobrega delavca. Ko delodajalec dobi vajenca v svojo delavnico ne malokrat ugotovi, da mu le-ta dela več škode kot koristi, ampak če ima vajenec delavne navade, ga lahko hitro nauči vsaj prvih osnov. Hitro vidiš, ali je vajenec kot šahovska figura ali pa si zna sam poiskati delo in se hitro uči. V tehničnih šolah moramo zato urediti delavnice, tam dijake naučijo osnov in jih k delodajalcem poslati samo še na »piljenje«.  To je pravi pristop.

Zvonko Lah, poslanec NSi