Koalicija zavrnila zakon NSi, ki bi omogočil boljše ekonomsko stanje družin

DELI:
10.11.2017, NSi

»To so ukrepi za odpravo neenakosti in diskriminatorne obravnave otrok in družin,« je poudarila Iva Dimic na izredni seji DZ, kjer je predstavljala spremembe zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

Spremembe namenjene boljšemu ekonomskemu položaju družin

Predlog NSi je vseboval ponovno ureditev otroškega dodatka za vse dohodkovne razrede, odpravo upoštevanja otroškega dodatka v postopkih ugotavljanja upravičenosti do državne štipendije in ponovno uvedbo državne štipendije tudi za družine, ki spadajo v razred od 53% do 64% povprečne mesečne plače na družinskega člana.

Te spremembe bi omogočile družinam boljši ekonomski položaj, uveljavitev pravičnejše porazdelitve javnih financ, spodbujanje domače potrošnje in izboljšanje demografske slike v Sloveniji, a jih je koalicija zavrnila na glasovanju.

Opozarjamo na to, da se družine ne ceni dovolj

Poslanka NSi Iva Dimic je v svoji predstavitvi ukrepov uvodoma poudarila, da si v NSi prizadevamo za ločitev družinske politike od socialne politike.

»Cerarjeva vlada pa vedno znova kaže, da ne ceni družine kot temeljne celice družbe ter je tudi noče ustrezno podpreti in varovati. Dejstvo je, da so se za vsa področja že sprostili varčevalni ukrepi, razen za družine ne. Številna področja dobivajo visoka dodatna finančna sredstva, družine pa naj se znajdejo kar same. Zaradi tega v NSi ne bomo nehali opozarjati na nepravičnosti, ki se kar vlečejo iz preteklosti,« je bila jasna podpredsednica NSi.

Dodala je, da je nesprejemljivo varčevati na plečih študentov, dijakov, otrok in družin, med tem, ko se v banke, ki so očitno tudi prale denar, vloži 5 milijard davkoplačevalskega denarja.

V NSi se zavedamo, kako pomembna je družina, zato smo v pomoč boljšemu ekonomskemu stanju družin, letos že posvečali veliko pozornosti. »Zaradi tega smo v Novi Sloveniji letos vložili že nekaj zakonov za odpravo varčevalnih ukrepov, na primer glede brezplačnega vrtca, pomoči mladim družinam pri prvem reševanju stanovanjskega vprašanja, junija pa smo vložili predlog sprememb in dopolnitev zakona, ki ga obravnavamo danes,« je poudarila Iva Dimic.

Presežimo politične delitve

V zadnjem delu nagovora je poslanka NSi pozvala tudi poslance koalicije naj presežejo politične delitve in podprejo spremembe zakona.

 »Večkrat smo že dokazali, da na področju dela, družine in socialnih zadev znamo preseči meje političnih strank, stopiti skupaj in podpreti rešitve v dobro državljanov, predvsem šibkejših. Naše družine in otroci si zaslužijo pravično družbo, kjer bodo imeli vsi enake možnosti za razvoj svojih potencialov, kar pomeni, da bodo imeli enakopraven dostop tudi do izobraževanja,« je izpostavila.