Koalicija ljudem ponovno preprečila, da bi se neto plače povišale za 50 evrov

DELI:
15.07.2016, NSi

MT_govorecSEJADZmarec2015Državni zbor je na redni julijski seji obravnaval predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prispevkih za socialno varnost (ZPSV-E), ki ga je s prvopodpisanim mag. Matejem Toninom vložila poslanska skupina NSi. Omenjeni predlog zakona je nastal prek ukrepov za nižje davke, ki jih je NSi dala v javno razpravo, podporo pa so izrazila tudi vsa večja gospodarska združenja – GZS, Združenje Managar, Obrtno-podjetniška zbornica (OZS). Več o ukrepih si lahko preberete TUKAJ.

Vodja PS NSi mag. Matej Tonin je v obrazložitvi predloga poudaril, da NSi, čeprav v opoziciji, želi ponuditi svoje zakonodajne predloge za razbremenitev podjetnikov in zaposlenih. “Kar zadeva davčno okolje, so stvari skoraj povsod razdeljene v tri različne kategorije. Ena je obdavčitev plač, druga obdavčitev kapitala in tretje obdavčitev nepremičnin. Če pogledamo konkurenčnost Slovenije znotraj teh treh kategorij, lahko ugotovimo, da je Slovenija relativno konkurenčna na področju obdavčitve nepremičnin, da smo tudi konkurenčni pri obdavčitvi kapitala. Smo pa izrazito nekonkurenčni pri obdavčitvi plač,” je poudaril Tonin.

Zato smo po besedah Tonina v Novi Sloveniji želeli zakonsko pobudo nasloviti prav na problem, kako znižati obdavčitev plač oziroma obdavčitev dela. Rešitev NSi predvideva dvig neto plače za 50 evrov. “Pri tem smo iskali formulo, ki bi dosegla, da bi se povišali neto prihodki državljanov, in da se obenem ne bi zvišali stroški delodajalcev. Torej, po domače povedano, iskali smo rešitev, kjer se bruto plače ne bi povečale, se bi pa povečale neto plače. In na nek način smo našli izredno enostavno rešitev, rešitev, ki na nek način povzema principe in koncepte splošne olajšave pri dohodnini. Zadevo smo zastavili na naslednji način, da je 3.300 evrov vašega letnega zaslužka neoprispevčenega, torej neobdavčenega. To mesečno pomeni, da bi bilo 275 evrov vašega zaslužka neobremenjenega z vsemi prispevki in davki. Zaradi tega bi se državljanom povečale neto plače za kar 50 evrov. Pri državljanih, ki imajo minimalno plačo, bi ta naša rešitev pomenila, da bi v enem letu dobili še eno dodatno minimalno plačo,” je v DZ poudaril vodja PS NSi.

“Zakaj vam te stvari govorim? Če želimo spodbuditi gospodarstvo, potem vam vse študije kažejo na to, da je potrebno povečati domačo potrošnjo. Domače potrošnje pa ni mogoče povečati drugače, kot da ljudem ostane več v njihovih žepih, da trošijo. Če naredimo neke minireforme, kot jih predlaga vlada, ki bodo ljudem pustile v žepih 5, 10, 15, 20 evrov, pa si ljudje s tem denarjem kaj bistveno ne morejo pomagati,” je opozoril vodja PS NSi.

Druga rešitev NSi se nanaša na razvojno kapico. “Zdelo se nam je nerazumljivo, da v Sloveniji imajo razvojno kapico že ekstremno bogati in pa espejevci. Espejevci imajo postavljeno razvojno kapico na nekje nekaj več kot 5 tisoč evrov, medtem ko se lahko ekstremno bogati davčno optimizirajo prek izplačil dobička in drugih inovativnih rešitev, ki jim zmanjšajo obdavčitev,” je dejal Tonin. Po njegovih besedah pa najbolj nastradajo visoko usposobljeni delavci, ki so zaposleni pri teh posameznikih. “Mi smo tudi težko razumeli socialiste, kako lahko zagovarjajo razširitev, da razvojno kapico lahko imajo bogati, ne smejo pa jo imeti ljudje srednjega razreda. In prav zato smo postavili neko mejo na štirikratnik minimalne plače, da bi to bila meja za razvojno kapico. Seveda je ta meja diskutabilna in se lahko o njej pogovarjamo,” je še pristavil vodja PS NSi.

In tretja rešitev NSi je drugačna obdavčitev božičnice, mnogo boljša in mnogo manjša, kot je sedanja. “Številni so dejali, da je trenutna obdavčitev božičnice pretirana in zaradi tega se je ne poslužujejo,” je poudaril Tonin.

Na koncu je še dodal: “Torej, naš zakon predvideva tri dobre rešitve, a kot kaže današnje razprava, pa tudi razprava na odboru za finance, ki je to zadevo obravnaval, bo večina v tem parlamentu izglasovala, da so te naše rešitve neprimerne za nadaljnjo obravnavo. To je žalost. Mislim, da bi to lahko bil pomemben prispevek k temu, da bi državljani lahko lažje in boljše zadihali.”

Koalicija zakona NSi ni podprla.