KMETJE SI ZASLUŽIJO VEČ!

DELI:
20.05.2024, NSi

Majsko redno zasedanje državnega zbora so poslanci pričeli z vprašanji predsedniku vlade in njegovi ministrski ekipi. Vprašanje je Robertu Golobu zastavila poslanka dr. Vida Čadonič Špelič, ki ga v celoti objavljamo v nadaljevanju.

Ko sva se prvič srečala v tej dvorani, sem pristopila do vas in vas prosila, da posebno pozornost namenite kmetijstvu. Strinjali ste se z mano, da hrana je strateškega pomena. Strinjali ste se z mano, ko sem dejala, da je za vodenje kmetijskega resorja pomemben doktorat. Niste našli nekoga, ki bi imel doktorat, ampak nič za to, našli ste ministrico, ki je razumela kmete.

Mogoče ste vi malo manj razumeli njo in ob aferi, ko je Uprava za varno hrano zamolčala, da smo pojedli veliko zelenjave oziroma sadja iz drugih držav, ste rekli, da bi ministrica se morala postaviti na stran zdravja in potrošnikov. In ona se je postavila seveda na stran uprave, zato je morala, tako ste takrat javno rekli, oditi. Istočasno ste rekli, da bi morala oditi tudi generalna direktorica, ki je še vedno tam.

Zato vas sprašujem, kako to, da ste spremenili mnenje o njej. Ali ji torej zaupate? Ali je to zaupanje mogoče pogojeno s tem, da je zaščitila inšpektorico, ki je protipravno odvzela goveda kmetom? Bila je tudi vaša kandidatka za direktorico, torej sprašujem, ali jo boste podprli, če bo še naprej kandidirala za direktorico, in s tem na nek način ogrozili varstvo potrošnikov v tej državi.

Poleg tega vas bi rada vprašala, kako boste izvajali kmetijsko politiko z ekipo, ki ni strokovna – zamenjali ste strokovnjaka, gospoda državnega sekretarja, ki je imel doktorat iz kmetijstva, z bivšim policajem. Na ministrstvu se je zgodila sprememba sistemizacije, vse strokovnjake so dali v drugi plan – tiste ljudi, ki so delali do zdaj za slovenskega kmeta. Enostavno spolitizirali ste Ministrstvo za kmetijstvo. To je nevarno.

Kdo bo torej v Evropi branil interese slovenskega kmeta? Slovenski kmet je popolnoma drugačen kot so kmetje iz velikih držav. Kdo bo obrazložil, da bo slovenski kmet, če ne bodo izpogajane izjeme zanj, prenehal kmetovati? Torej, kaj boste naredili, da boste obdržali obljubo, ki ste jo dali pred volitvami, da boste podpirali slovenskega kmeta?

Odgovor predsednika vlade je dostopen TUKAJ.