KDAJ BO VLADA KONČNO UKREPALA IN PREDSTAVILA UKREPE ZA BOLJ DOSTOPNO ZDRAVSTVO?

DELI:
18.12.2023, NSi

»Zadnje mesečno poročilo NIJZ o stanju čakalnih dob kaže, da se je 1. novembra 2023 v primerjavi s prvim dnem preteklega meseca število čakajočih na prve preglede povečalo za 0,4 %, pri terapevtsko-diagnostičnih storitvah pa se je skupno število čakajočih povečalo za 2,9 %. 1. novembra 2023 je tako na prvi pregled čakalo 132.508 oseb, od tega jih je nad dopustno mejo čakalo 74.152, kar predstavlja 56 % vseh čakajočih na prvi pregled v specialistični ambulanti,« je bila v poslanskem vprašanju predsedniku vlade uvodoma jasna poslanka dr. Vida Čadonič Špelič.

Pri stopnji nujnosti »zelo hitro« na prve preglede nad dopustno dobo čaka kar 74 % vseh čakajočih. »Kljub tem zaskrbljujočim številkam po več kot letu in pol vaše vlade ni na vidiku resnih rešitev za povečanje dostopnosti do zdravstvenih storitev. Tudi v najnovejšem interventnem zakonu na področju zdravstva se zdi, da se z vsem drugim ukvarjate bolj, kot pa s skrajševanjem čakalnih dob,« je nadaljevala dr. Čadonič Špeličeva.

Vlada želi problem dolgih čakalnih vrst reševati z nekaterimi škodljivimi ukrepi kot npr.: drastično zniževanje sredstev za investicije v zdravstvo, prepoved statusno-pravnega preoblikovanja koncesionarjev, sistemsko povračilo, ki bi imelo za posledico slabšo dostopnost do najnovejših, visoko tehnoloških zdravil za slovenske bolnike ter podaljšanje obdobja, v katerem gredo bolniška nadomestila v breme delodajalca z 20 na 30 dni. »Kdaj se boste v Vladi končno lotili pozitivnih ukrepov za slovenske bolnike, predvsem pa obljubljene zdravstvene reforme – in to take, ki bo izboljšala dostopnost do zdravstvenih storitev?« je še zanimalo poslanko.

Odgovor predsednika vlade si preberite TUKAJ.