Kdaj bo program zgodnjega odkrivanja raka dojk Dora dosegljiv ženskam v Pomurju?

DELI:
15.07.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, Jozef Horvat, poslanec, NSi, foto: Anze Petkovsek“Rak dojk je visoko ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je za zmanjševanje umrljivosti pomembno predvsem zgodnje odkrivanje bolezni, takojšnje, učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Pri tem je ključnega pomena državni program zgodnjega odkrivanja raka dojk Dora, ki se v Sloveniji izvaja že od leta 2008, a ne v Pomurju. Pomurske ženske so v zdravju in zgodnjem odrivanju raka dojk še vedno nepravično prikrajšane. Letno v Pomurju zaradi raka na dojkah umre 22 žensk. Bi jim presejalni program lahko rešil življenje?” je v pisnem poslanskem vprašanju ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc zapisal podpredsednik NSi in poslanec iz Pomurja Jožef Horvat.

“Neizvajanje državnega programa zgodnjega odkrivanja raka dojk v Pomurju mnogi ginekologi vidijo kot veliko nepravičnost med ženskami v Pomurju in ženskami v ljubljanski ali mariborski regiji. Zato si prizadevajo maksimalno zmanjšati to neenakost z napotitvami svojih pacientk na redne mamografske preglede. A to NI zamenjava za preventivni program Dora,” je še dodal podpredsednik NSi Horvat.

Poslanec Jožef Horvat je ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc vprašal: “Gospa ministrica, kdaj bo program zgodnjega odkrivanja raka dojk Dora dosegljiv ženskam v Pomurju?” Odgovor ministrice v niti enem delu ne omenja pomurske regije.

Celotno vprašanje podpredsednika NSi Jožefa Horvata si lahko preberete TUKAJ.

Odgovor ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc si lahko preberete TUKAJ.