Jožef Horvat za 24UR: Bojimo se, da bo obisk Putina spet razdelil slovensko javnost

DELI:
16.03.2016, NSi

JozefHorvat_izjava2015“Predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, je suveren in nihče mu pravzaprav ne more sugerirati, koga bo povabil v Slovenijo. Zaskrbljeni pa smo zaradi tega, ker se bojimo, da ta obisk ne bo imel zgolj pietetno-komemorativnega značaja. Če bo ta obisk imel zgolj pietetno-komemorativni značaj, mi ne bomo imeli nobenih težav. Dejstvo pa je, da bo ta obisk imel tudi politično dimenzijo. Tukaj pa imamo težave in bojimo se, da bo ta obisk ponovno in znova razdelil slovensko javnost,” je v oddaji 24ur zvečer o napovedi obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina dejal podpredsednik NSi Jožef Horvat.

“Rad bi spomnil, da je državni zbor lanskega julija sprejel deklaracijo o slovenski zunanji politiki, kjer smo zapisali predvsem dve zadevi: Prvič, da se je slovensko ljudstvo plebiscitarno odločilo za vstop države Slovenije v Evropsko unijo, in da Evropska unija predstavlja naš politični in vrednostni okvir. In drugič, kar se tiče varnosti, predstavlja naš varnostni okvir zveza NATO,” je spomnil Horvat.

NATO po besedah Horvata ni zgolj vojaška organizacija. “NATO je vojaško-politična organizacija. In ko govorimo o spomeniku žrtvam v Ljubljani, želimo opozoriti vse te akterje, ki bodo delali scenarij za ta obisk, da pa vendarle ne smemo pozabiti tudi na izvajanje zakona o dostojnem pokopu. Seveda je potrebno padlim katerekoli nacije postaviti spomenike, počastiti njihov spomin. Vendar: kaj pa dostojni pokop nedolžnih žrtev, ki so bili pobiti izven sodno po drugi svetovni vojni? Kaj je s človeškimi ostanki, ki propadajo že osmo leto pri rovu Svete Barbare?” se je v oddaji 24ur zvečer vprašal Horvat.

Dodal je še: “Scenarija obiska ne poznamo, kaj vse se bo dogajalo na ta dan, ampak poudarjam, mi smo člani Evropske unije, mi smo člani zveze NATO.”

Celotno oddajo 24ur zvečer si lahko pogledate TUKAJ.