Jožef Horvat v Tarči: Realnost je, da 44 tisoč bolnikov čaka občutno predolgo na prvi pregled. To ni dopustno!

DELI:
27.10.2017, NSi

Poslanec NSi Jožef Horvat je nastopil v oddaji Tarča. Pogovor je tekel o predsedniških volitvah, prodaji NLB, katastrofalnem stanju v slovenskem zdravstvu in o novih obrazih v politiki.

»Iz izjav mojih kolegov je razvidno, da je bila volilna kampanja vsebinsko izjemno prazna, ampak tukaj je prav NSi z našo predsednico gospo Ljudmilo Novak dala največ vsebine. Odločitev o podpori kandidatoma v drugem krogu prepuščamo našim članom in simpatizerjem,« je poslanec NSi komentiral podporo v drugem krogu in dodal: »Vsaka resna politična stranka mora imeti ljudi, imeti kandidate za vse najpomembnejše državniške funkcije. Mi smo kandidirali najboljše kar imamo, torej predsednico stranke.«

Ponovil je, da je NSi na teh predsedniških volitvah edina parlamentarna stranka, ki je dobila več glasov, kot na zadnjih državnozborskih volitvah.

Dovolj imamo tega, da se v NLB meče milijarde denarja

Glede prodaje NLB je ponovil stališče, da je v banko šlo preveč davkoplačevalskega denarja in da je vlada najboljši čas za prodajo banke zamudila.

»Davkoplačevalci imamo dovolj tega, da vedno znova in znova mečemo milijarde, vsega skupaj 2,3 milijarde v Novo Ljubljansko banko,« je bil jasen podpredsednik NSi in je dodal: »Če kdo misli, da mi NLB lahko prodamo za 2,3 milijarde evrov, ta ne zna do pet šteti. Mi smo najboljši čas že zamudili in to prav v tem mandatu, ko je bila banka v dobri kondiciji, zdaj ta kondicija pada, nekaj pa je tudi treba vedeti, v smislu spremembe tehnologije, mi smo na začetku konca klasičnih konvencionalnih bančnih poslovalnic. Danes lahko s pametnim telefonom in veljavnim osebnim dokumentom, odprete bančni račun v dveh minutah.«

Krvavo potrebujemo zdravstveno reformo, saj nam ljudje umirajo

V oddaji so govorili tudi o nedopustnem stanju v slovenskem zdravstvu.

»Iz te razprave, ki jo poslušam, se zdi, kot da smo tukaj vsi v opoziciji, da smo vsi proti ministrici za zdravje in vsi proti predsedniku vlade. Pristop te vlade bi za tako kompleksno vprašanje kot je zdravstvena reforma, ki jo krvavo potrebujemo, moral biti drugačen,« je bil kritičen Jožef Horvat.

Kljub temu, da smo v NSi poskušali popraviti situacijo v zdravstvu tudi z zdravstveno reformo, a ministrica ni imela posluha zanjo.

»NSi je predlagala zdravstveno reformo, a smo bili eno leto v čakalni vrsti pred ministričinimi vrati, da smo ji lahko v 15 minutah predstavili reformo. Realnost pa je, da 44 tisoč bolnikov čaka nedopustno dolgo na prvi pregled. To ni dopustno, nam ljudje umirajo,« je izpostavil.

Potrebujemo nove obraze s kompetencami

Ob koncu oddaje se je poslanec NSi dotaknil tudi novih obrazov v politiki, ki jih je označil za razočaranje. Nič pa nima proti kompetentnim novim obrazom.

»Jaz sem za nove obraze, za tiste, ki imajo znanje, ki imajo kompetence, ki prinesejo aktualne vsebine in ki imajo rešitve. A novi obrazi v politiki, ki smo jim bili priča nekaj let, so veliko razočaranje in jih razen SMC nikjer več ni. Zaradi tega nam pada volilna udeležba in če bo takšen trend naprej, bomo počasi ugotovili, da nam demokracija v polnosti ne deluje,« je povedal Jožef Horvat.