Jožef Horvat v Tarči: Kaj bo Cerarjev Jazbec naredil, če Banka Slovenije oceni nove nadzornike NLB negativno?

DELI:
12.02.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, Jozef Horvat, poslanec, NSi, foto: Anze Petkovsek“Imamo situacijo v državi, kjer imamo moralno bankrotiranega finančnega ministra, ki ga v tem letu še nismo videli, čeprav smo že v sredini drugega meseca. In v tem času, ko ni finančnega ministra, se zgodi kadrovski cunami v najbolj vitalnih državnih podjetjih. V NSi smo že oktobra lani predlagali nujno sejo Državnega zbora, kjer smo natančno analizirali vso to omrežje, saj smo predvidevali, kaj se bo z zamenjavo vodstva SDH lahko zgodilo z NLB,” je v oddaji Tarča na TV Slovenija 1 dejal podpredsednik NSi Jožef Horvat.

“To kar se je zgodilo z NLB, je nezakoniti postopek, je nezakonito kadrovanje, to ni v skladu s sklepom Sveta Banke Slovenije o skrbnosti članov uprave in nadzornega sveta bank,” je še poudaril Horvat.

“Želim spomniti na predvolilni čas, ko je Miro Cerar obljubljal transparentno upravljanje v državnih podjetjih, obljubljal je novo kulturo korporativnega upravljanja državnih podjetij. Zdaj vidimo pravzaprav, da smo v eni takšni zmešnjavi, o kateri lahko govorimo samo, da je kaotična,” je še pristavil.

Podpredsednik NSi je hkrati pozval Banko Slovenije in Evropsko centrlano banko, da zaustavi takšno kadrovanje v NLB. “Zato ima akte, zato imamo EBO nenazadnje, Evropsko bančno agencijo,” je dejal.

“V primeru, da bo Banka Slovenije stopila na bremzo, me pa res zanima, kaj bo naredil Cerarjev Marko Jazbec. Ključna je tudi prodaja Nove Ljubljanske banke. To moramo narediti do konca leta 2017, o tem govori dokument Evropske komisije z datumom 18. december 2013. Ne pozabiti, davkoplačevalci smo dali v NLB 1,55 milijarde evrov, zdaj pa začnimo govoriti o denarju. Kaj če nova bančna luknja nastaja? In kaj potem če ne bomo sprivatizirali Nove Ljubljanske banke? Bo treba vrniti 1,55 milijarde evrov? Smo med osmimi, Slovenija je med osmimi eksotičnimi, neevropskimi državami, kjer ima država takšen lastniški vpliv kot ga pač ima,” je še dejal podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Celotno oddajo Tarča si lahko pogledate TUKAJ.