Jožef Horvat v Reporterju: Erjavčevo soliranje naši državi ne koristi

DELI:
31.07.2017, NSi

»Generalno sem nad razsodbo haaškega tribunala razočaran,« je v intervjuju za revijo Reporter glede arbitraže povedal podpredsednik NSi Jožef Horvat in dodal: »Prekmurje je izgubilo okoli 600 hektarjev. A kot rečeno, sodišče je odločilo in če ne bomo spoštovali razsodb sodnih instanc, potem sledi kaos. Trdim, da EU stoji ali pade prav na točki spoštovanja vladavine prava.«

Glede trenutnih odnosov med Slovenijo in Hrvaško je predsednik Odbora za zunanjo politiko ocenil, da je treba dialog s Hrvaško še naprej negovati. »Ne bo niti najmanj enostavno, potrebno bo vlagati veliko naporov, potrpljenja in vztrajnosti, a le tako bomo lahko vnovčili podporo Evropske unije in držav članic, ki zagovarjajo implementacijo razsodbe,« je povedal Horvat.

Erjavec le napenja mišice pred volitvami

»Zunanji minister nima argumentov. Slediti bi moral stališču, okoli katerega se je poenotil odbor za zunanjo politiko 29. junija, ko se je seznanil z ustno razsodbo arbitražnega sodišča. V izjavi je odbor tudi pozval k dialogu z Republiko Hrvaško o implementaciji razsodbe Arbitražnega sodišča,« je bil jasen podpredsednik NSi Jožef Horvat in dodal: »Osnova za ta dialog pa je prav razsodba. Ministrovo soliranje naši državi ne koristi in ga razumem izključno kot napenjanje mišic pred bližajočimi se volitvami.«

Poslanec NSi obžaluje, da minister Erjavec za slovensko zunanjo politiko v tem mandatu, ni naredil skorajda nič. »Napočil je čas, da koalicija, seveda pa tudi podpredsednik vlade in zunanji minister položi račune, koliko in na kakšen način je Erjavec v tem mandatu dvignil kredibilnost in mednarodno prepoznavnost naše države oziroma njene zunanje politike,« je k odgovornosti pozval Jožef Horvat.

NSi ima stalno organsko rast podpore

Jožef Horvat je odgovarjal tudi na vprašanje o podpori stranki NSi in njeni trenutni kondiciji. »Zadovoljni smo s stalno, organsko rastjo podpore naši stranki. Pozorni smo na povprečja anket in analiz, te pa kažejo, da bi nam pripadlo med devet in enajst poslanskih sedežev. Ključno pri tem pa je, da v vodstvu stranke in poslanske skupine, vladajo ne le korektni, ampak tudi prijateljski odnosi,« je povedal podpredsednik NSi.

Glede predsedniških volitev je potrdil, da sta v najožjem izboru za kandidata NSi, skupaj s predsednico NSi.

Celoten intervju si lahko preberete TUKAJ.