Jožef Horvat v poslanski pobudi: Tudi državne praznike regionalnega značaja naj država obeleži z državno proslavo

DELI:
17.08.2017, NSi

Poslanec in podpredsednik NSi Jožef Horvat v svoji poslanski pobudi vladi, najprej spominja na odločitev vlade Boruta Pahorja, ki je odločila, da se število državnih proslav ”smiselno in mednarodno primerljivo zmanjša”.

»Tako je prišlo do lahkomiselne odločitve Vlade, da bo državne proslave ob državnih praznikih regionalnega značaja oz. iz obrobja Slovenije (17. avgust – združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, 15. september –  vrnitev Primorske k matični domovini, 23. november – dan Rudolfa Maistra) preprosto izbrisala oziroma jih pripravila samo ob okroglih obletnicah,« piše v pobudi Jožef Horvat in ogorčeno dodaja: »Zaradi varčevanja? Slab izgovor! Lokalne skupnosti so že pokazale, da so pripravljene in sposobne izvesti odlične proslave brez enega evra iz državnega proračuna.«

Poslanec NSi poudarja, da je današnji praznik pridružitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom nacionalni praznik in nacionalnim praznikom se pač ne moremo in ne smemo izogniti, dokler imamo nacionalno državo in obstajamo kot nacija. »Sprašujem se kakšna je to država, ki svojih državnih praznikov ne obeleži z državno proslavo? Kakšno sporočilo s tem daje država mladim rodovom, ki bi naj bili ponosni državljani naše mlade države Slovenije? Je to pravilen pristop države k spodbujanju narodne samozavesti in domoljubja?« se sprašuje Jožef Horvat.

Zato Vladi RS daje pobudo:

–              da tudi državne praznike regionalnega značaja obeleži z državno proslavo. Izkušnje (v Prekmurju) so pokazale, da jih odlično izvedejo lokalne skupnosti v sodelovanju z domoljubnimi in kulturnimi organizacijami. Vlada mora dati proslavi status ”državna”.

–              da ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom leta 2019 organizira državno proslavo v Beltincih.

Celotno poslansko pobudo Jožefa Horvata vladi si lahko preberete TUKAJ.

Voščilo vsem Prekmurkam in Prekmurcem

Poslanec NSi Jožef Horvat je vsem Slovenkam in Slovencem, posebno Prekmurkam in Prekmurcem, ob prazniku zaželel polno upanja in optimizma.

Voščilo si lahko ogledate v spodnjem videu.