Jožef Horvat v Odmevih: Želim si, da bi vlada pri arbitraži v prihodnje ravnala enotno

DELI:
12.10.2017, NSi

»Govorimo o enotnosti parlamentarne politike. Na začetku seje smo imeli na mizi 17 sklepov, a razprava je bila izjemo konstruktivna, takšne si tudi želim v prihodnje. Argumentirano smo zagovarjali vsak svoje sklepe, a na koncu smo se poslušali in prišli do petih sklepov, ki so bili sprejemljivi za vse,« je dogajanje na Odboru za zunanje zadeve za Odmeve komentiral Jožef Horvat.

Dialog vlade je prevečkrat neenoten

Poudaril je željo po tem, da bi tudi vlada v svojih izjavah in dejanjih delovala enotno, tako kot je to počel Odbor za zunanje zadeve. »Želim si, da bi se vlada zgledovala po parlamentarcih, ki sedimo v odboru za zunanjo politiko, in v prihodnje enotno ravnala, ko gre za izvrševanje razsodbe arbitražnega sodišča. Ta dialog med člani vlade je včasih potekal zelo neenotno,« je povedal podpredsednik NSi.

Vlada mora začeti izvajati svoje pristojnosti

Prepričan je, da bo nekoč tudi Hrvaška spoznala, da je potrebno razsodbo vdejaniti. »Razsodba arbitražnega sodišča nima določenega roka veljavnosti. Velja za vse čase in verjamem, da bo nekoč tudi sosednja prijateljska Hrvaška spoznala, da je članica Evropske unije, kjer velja vladavina prava, kjer velja tudi mednarodno pravo in da bo potrebno to razsodbo spoštovati,« si želi Jožef Horvat.

»Zdaj je seveda vprašanje za vlado, kdaj bo vlada začela dejansko tudi izvajati vse svoje pristojnosti, ki jih ima in mora imeti na svojem ozemlju? Jaz si želim 29. decembra ali pa 1.1.2018,« je poudaril predsednik Odbora za zunanje zadeve.