Jožef Horvat v Odmevih: Rezultati volitev kažejo, da več glasov od vsebine dobiva populizem

DELI:
14.11.2017, NSi

»Pričakujemo, da bo tiste dobre projekte, ki jih je začel, kot recimo proces sprave, nadaljeval, da jih bo do konca mandata tudi zaključil. Pričakujemo pa tudi, da bo na področju mednarodne skupnosti, tudi znotraj Evropske unije, predvsem povrnil verodostojnost Slovenije in mednarodno prepoznavnost Slovenije,« je v Odmevih pričakovanja do Boruta Pahorja izrazil podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Spremembe so smiselne v kolikor se o njih poenotimo

Izrazil je mnenje, da Slovenija po 26 letih samostojne države Slovenije potrebuje razmislek za spremembe o političnem sistemu. Treba je preučiti ali so pristojnosti predsednika republike prave ali bi mu morali morda kaj dodati,« je prepričan Jožef Horvat in dodaja: »Mislim, da bi tej funkciji morali kaj dodati ter tako ohraniti tudi neposredne volitve. V kolikor bi se politika, javnost, strokovna javnost, akademska javnost poenotila, da bi, da so pristojnosti še vedno naprej takšne, kot so optimalne, potem bi pa celo bilo potrebno spremeniti volitve.«

Podpredsednik NSi je pokomentiral tudi visok odstotek podpore Marjanu Šarcu. »Dobil je visok odstotek glasov, a prepričan sem, da teh glasov Šarec ni dobil po zaslugi ali pa na račun svojega dela. V Sloveniji imamo izjemen fenomen, da dejansko v dveh mesecih lahko iz nič dobiš 47 procentov,« je poudaril.

Imamo vladavino neučinkovitih vlad

Slabo volilno udeležbo in rezultate glasovanje vidi poslanec NSi skozi prizmo kritike na izvršilno oblast v državi.

»Če damo vse na skupni imenovalec, vidimo, da je šlo pravzaprav za kritiko izvršilne veje oblasti. Za to, da vlada enostavno ni sposobna zamenjati vodstva v UKC-ju, da nam ljudje umirajo zaradi nenormalno dolgih čakalnih vrst, da naprimer Goričko nima pitne vode in mobilnega signala, da ni ustreznih cestnih povezav v naši državi. To so naloge, ki se dotikajo izvršilne veje oblasti in ta bi jih morala rešiti. Tukaj pa je naš glavni problem, saj imamo vladavino neučinkovitih vlad,« je izpostavil Jožef Horvat.

Poslanec NSi je poudaril, da smo v stranki v tem mandatu naredili okrog 40 terenskih obiskov, da želimo tudi na tak način biti blizu ljudem in jim prisluhniti ter tako pripraviti tudi naš program. »Želel bi si, da bi se na predvolilnih soočenjih dejansko soočali različni volilni programu. Na žalost vidimo, da več točk in več glasov dobiva populizem, namesto vsebine,« je prepričan.