Jožef Horvat: V NSi želimo razbremeniti ljudi, zato predlagamo dvig splošne davčne olajšave

DELI:
17.06.2016, NSi

JH_Seja_DZ_junij_2016_Jozef_Horvat“Krščanski demokrati z novelo zakona o dohodnini predlagamo povišanje enotne splošne olajšave na 7.000 evrov. S tem enostavnim ukrepom lahko dosežemo več pozitivnih učinkov. Slovensko davčno okolje je izjemno neprijazno, tako za rezidente, kot tudi za gospodarske družbe. Spremembo splošne dohodninske olajšave predlagamo, ker želimo razbremeniti visoka davčna bremena zavezancev, ter posledično izboljšati tudi okolje za razvoj gospodarskih aktivnosti,” je v DZ dejal podpredsednik NSi Jožef Horvat.

“Eden izmed glavnih ciljev novele zakona je tudi povišanje neto dohodka socialno šibkih zavezancev za dohodnino. Kot pomemben učinek te novele zakona naj izpostavim tudi rešitev težave, tako imenovanih delavcev migrantov, saj povišana stopnja, povišana splošna olajšava, odpravlja potrebo po doplačevanju visokih razlik pri dohodnini v Sloveniji,” je ob predstavitvi novele zakona o dohodnini še poudaril podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Višina splošne olajšave je sicer po besedah Horvata trenutno v 111. členu Zakona o dohodnini določena kot zmanjšanje letne davčne osnove v višini 2.800 evrov letno. Poleg te višine splošne olajšave se za osebe z dohodkom do 10.200 evrov po Zakonu prizna še zmanjšanje letne davčne osnove v višini 3.019 evrov letno. Za osebe z dohodkom med 10.200 evrov in 11.800 evrov, pa se prizna dodatno zmanjšanje letne davčne osnove v višini 1.000 evrov letno.

“Vlada pravi, da povečanje splošne olajšave na gospodarstvo ne učinkuje neposredno. Vendar naj izpostavim, da višja splošna olajšava povečuje neto plače zaposlenih, kar je po našem mnenju neposreden učinek na izboljšanje poslovnega okolja,” je dejal Horvat.

Podpredsednik NSi je še dodal: “Povišanje neto dohodka pri zavezancih bo spodbudilo tudi povpraševanje, kar bo povzročilo večjo potrošnjo, in s tem povezan večji preliv iz naslova davka na dodano vrednost. Pozitivne posledice večjega povpraševanja bo seveda občutilo tudi slovensko gospodarstvo.”

NSi s predlogom zakona želi ukiniti tudi tako imenovane stopničaste splošne olajšave. “Z enotnim povišanjem splošne olajšave na 7.000 evrov se skupinama zavezancem z nižjimi dohodki položaj že izboljša. Poleg tega pa stopničasta splošna olajšava omogoča pojavnost absurdnih situacij, v katerih je lahko oseba pri povišanju plače le za nekaj evrov kaznovana z veliko manjšo splošno olajšavo in z nekaj sto evri višje dohodnine,” je v DZ še opozoril podpredsednik NSi Jožef Horvat.

A vladna koalicija novele zakona o dohodnini kljub temu ne podpira.