Jožef Horvat: V NLB kadrujejo tisti, ki so zvrtali bančno luknjo, Mramor je moralno bankrotiral

DELITE TA
PRISPEVEK
10.02.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, Jozef Horvat, poslanec, NSi, foto: Anze PetkovsekPodpredsednik NSi Jožef Horvat je na današnji novinarski konferenci pozval vodstvo SDH, naj predloži dokumentacijo in argumentacijo zamenjave vrha Nove Ljubljanske banke (NLB).

“Želim spomniti na obljube Mira Cerarja pred volitvami, da bo poslovanje državnih podjetij po novem transparentno, obljubljal je, da se bo v državnih podjetjih uveljavila nova politika korporativnega upravljanja, a dejstvo je, da danes vidimo, da od tega ni in ne bo nič. Finančni minister Dušan Mramor je moralno bankrotiral. Mramor se v času, ko se dogajajo v bančnem sektorju pomembne kadrovske spremembe, sploh še ni oglasil,” je poudaril podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Horvat je ob tem spomnil, da je NSi že lani novembra zahtevala izredno sejo državnega zbora, na kateri so poslanci NSi z argumenti opozorili na morebiten sum konflikta interesov, ker je vrh SDH zasedel Marko Jazbec, ki je bil nekoč član uprave NLB in spada med tiste, ki so bili odgovorni za podeljevanje pajdaških kreditov. “Ponovno poudarjam, da NSi zahteva od SDH predložitev dokumentacije in argumentacije glede zamenjave vrha NLB. NLB je bila decembra 2013 s strani davkoplačevalcev dokapitalizirana z 1,55 milijarde evrov, pri čemer je bil pogoj Evropske komisije za državno pomoč sprejetje katalog zavez, med katerimi je tudi prodaja NLB do konca leta 2017. Ne zanima nas, kdo bo sedel v upravi NLB, ne zanima nas, kdo bo sedel v nadzornem svetu NLB, nas pa zanima, ali bo banka do konca leta 2017 dejansko prodana, sicer se bodo za davkoplačevalce zgodili slabi scenariji. V kolikor se banka do konca leta 2017 ne bo prodala, se bo državna pomoč izkazala za neupravičeno, in banka bo morala državi vrniti 1,55 milijarde evrov, kar bo glede na sedanje kazalnike poslovanja banke lahko povzročilo tudi stečaj. Kaj bi to pomenilo za komitente?” se je vprašal podpredsednik NSi Jožef Horvat.

NSi je nasprotovala strategiji državnih naložb, v kateri je NLB opredeljena kot pomembna državna naložba, s čimer država želi obdržati v banki 25-odstotni kontrolni delež. “Vlado pozivamo, da spremeni strategijo upravljanja državnih naložb, ker je tudi situacija takšna, da bo prodaja NLB izjemno otežena, če upoštevamo, da bo politika v njej še vedno imela 25-odstotni vpliv,” je dejal Horvat.

Podpredsednik NSi Jožef Horvat je hkrati še poudaril, da NSi od nove uprave in nadzornega sveta NLB odgovorna mesta v NLB spet vračajo. Zato smo skeptični, da bi davkoplačevalci kdaj doživeli, da bodo odgovorni za nastanek bančne luknje v NLB tudi zaprti.”