Jožef Horvat uspel s pobudo za pot Slovenije v organizacijo CERN

DELI:
15.04.2016, NSi

Jožef_Horvat_2015V Novi Sloveniji smo veseli, da je vlada sprejela pobudo za pot k članstvu v Evropski organizaciji za jedrske raziskave (CERN), k čemur je pred letom dni že pozval poslanec NSi Jožef Horvat.

Poslanec NSi je v imenu parlamentarnega Odbora za zunanjo politiko že marca lani izrazil pričakovanje, da bo Vlada RS odločitev sprejela čimprej in v postopek včlanitve Slovenije v CERN vključila tudi Državni zbor. Poslanec Horvat je takrat izrazil prepričanje, da bi angažiranje slovenske raziskovalne srenje v CERN-u Sloveniji povrnilo stroške članarine, saj gre za znanstveno multinacionalko z 2600 zaposlenimi, kamor prihaja raziskovat 8000 znanstvenikov in strokovnjakov iz vsega sveta.

Vlada bo pobudo, s katero bo pridobila status pridružene članice kot predfaze članstva v CERN-u, poslala parlamentarnemu odboru za zunanjo politiko, kateremu predseduje prav poslanec NSi Jožef Horvat. S pridobitvijo statusa pridružene članice bo Republika Slovenija naredila pomemben korak za razvoj znanosti v naši državi.

Več o pobudi Jožefa Horvata za članstvo v CERN-u si lahko podrobneje preberete TUKAJ.