Jožef Horvat sprejel Lamijo Adži Bašar, nagrajenko nagrade Saharova za svobod misli

DELI:
20.03.2017, NSi

Spoštovana gospa Lamija Adži Bašar,

izrekam vam moje globoko spoštovanje in čestitke ob prejemu nagrade Saharova za svobodo misli, ki jo vsako leto podeljuje Evropski parlament osebam, ki so izjemno prispevale k boju za človekove pravice. Vi in gospa Nadia Murad Basee Taha nedvomno sodita med njih.

Vajini zgodbi sta nas globoko pretresli in ganili in želeli bi si, da nihče nikjer na svetu nikoli več ne bi imel takih izkušenj. Ugrabitev, odvzem pravice do odločanja o lastnem življenju, spolno  suženjstvo, poniževanje, grožnje, preprečevanje prakticiranja svoje vere – vse to so besede, s katerimi opisujemo kršitve človekovih pravic.

Žalosti nas, da se na svetu takšna primitivna čustva še vedno gojijo in se ponekod celo potencirajo. Žalostno je, da se na podlagi takih pritlehnih čustev osvajajo ozemlja, predvsem pa, da se trpinči ženske in otroke.

Republika Slovenija je po ozemlju in številu prebivalcev sicer res med manjšimi državami, vendar pa je glede spoštovanja človekovih pravic izredno pozorna, zato upamo, da bomo v letu 2018 uspeli predsedovati Odboru za človekove pravice pri OZN in tudi na ta način uspeli opozarjati na takšne kršitve človekovih pravic, kot ste jih žal izkusili vi in tudi številne predstavnice jazidske skupnosti in mnogi kristjani v Iraku. Naj na tem mestu tudi povem, da pripadniki slovenske vojske sodelujejo po svojih najboljših močeh kot vojaški inštruktorji pešmerg.

Vsa ta grozodejstva zgolj zapisana na papirju nas navdajajo s smrtnim strahom. Občutiti jih na lastni koži pa je za nas nekaj tako strašnega, da si jih ne moremo niti predstavljati. Zato vam, spoštovana gospa Lamija Adži Bašar, izrekam moje iskreno  spoštovanje in vam želim, da se vaše opozarjanje dotakne čim več ljudi, predvsem z namenom, da se tovrstna sprevržena dejanja ne ponavljajo.

Hvala za Vaš obisk v Državnem zboru. To nam veliko pomeni.

Verjemite, Slovenija je na vaši strani!

Podpredsednik NSi in predsednik OZP Jožef Horvat