Jožef Horvat: Sodišče naj presodi Brgleza, NSi vložila novelo zakona v prid delavcev migrantov

DELI:
17.05.2016, NSi

horvat-dz“V Poslanski skupini Nove Slovenije ocenjujemo, da predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez ni imel pravne podlage za zavrnitev referendumskih postopkov. Pobudniki referenduma, Sindikat delavcev migrantov, so pobudo za referendum vložili formalno pravilno in to je nesporno dejstvo. Ali je predsednik državnega zbora ravnal prav ali ne, pa naj dokončno odloči sodišče. V Novi Sloveniji namreč menimo, da politika v tem primeru ne more soditi, ali je predsednik Državnega zbora ravnal v skladu z zakonodajo ali Ustavo Republike Slovenije, saj je za to pristojno sodišče,” je v stališču Poslanske skupine NSi glede razrešitve predsednika Državnega zbora RS dr. Milana Brgleza dejal podpredsednik NSi Jožef Horvat.

“Tudi predsednik Državnega zbora ne more soditi o tem, ali je šlo v primeru pobude referendumskih pobud za zlorabo pravice. Če Ustavno sodišče ne bo potrdilo odločitve predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza, pa bo ta moral prevzeti vso odgovornost.V Novi Sloveniji pričakujemo, da bo predsednik Državnega zbora v tem primeru sam nepreklicno odstopil s funkcije. Prevzem odgovornosti namreč po naši oceni ni čakanje na 46 glasov, ampak nepreklicni odstop s funkcije,” je še poudaril Horvat.

“Ne pozabite, da so tudi nekateri koalicijski poslanci v prvem odzivu dejali, da boste, gospod predsednik Državnega zbora, imeli velike težave, če sodišče ne bo sledilo vaši odločitvi. V Novi Sloveniji se strinjamo, da nihče nima pravice pravico zlorabljati, vendar pa, da je šlo v primeru referendumskih pobud Sindikata delavcev migrantov za zlorabo pravice, pa je odločil poslanec dr. Milan Brglez in ne sodišče,” je še dejal podpredsednik NSi.

“Če bi bilo v Državnem zboru in v Vladi Republike Slovenije več politične volje, in če bi bile sprejete rešitve Nove Slovenije, ki smo jih že večkrat predlagali, tovrstnih problemov ne bi bilo. Naj spomnim. Rešitve Nove Slovenije so bile naslednje. Že leta 2012 ob noveli Zakona o referendumu in ljudski iniciativi smo predlagali, da bi zapisali zahtevo, da tisti, ki daje pobudo za referendum, mora zbrati, najprej smo zapisali 10.000 overjenih podpisov, in da bi potem, ko bi predsednik Državnega zbora razpisal rok, zbrali še 30.000 podpisov. Takrat seveda nismo dobili podpore s strani takratne opozicije, njihove glasove pa smo potrebovali za dvotretjinsko večino v Državnem zboru,” je spomnil podpredsednik NSi.

“Morda je 10.000 previsoka številka, morda bi bila optimalna in najbolj logična številka 5.000. Zakaj 5.000? Zato, ker če državljani želijo vložiti zakon v državnozborsko proceduro morajo zbrati 5.000 overjenih podpisov, in če želijo nek zakon z referendumsko pobudo tudi ovreči, naj potem tudi zberejo 5.000 overjenih podpisov. To je ena od rešitev Nove Sloveije. Druga rešitev pa je ta, da v Zakonu o dohodnini povečamo splošno olajšavo na 7000 evrov, to smo pravkar v Novi Sloveniji naredili. S tem bi izboljšali katastrofalno razmerje med bruto in neto plačo, ki je v Sloveniji eno najslabših v Evropski uniji. Na drugi strani pa bi zgolj kot stranski produkt te rešitve rešili tudi delavce migrante, ki delajo v Avstriji in imajo za slovenske razmere razmeroma visok neobdavčen letni prihodek,” je v stališču PS NSi poudaril podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Poslanska skupina NSi se bo glasovanja o razrešitvi predsednika Državnega zbora dr. Milana Brgleza vzdržala. “Pa ne zato, ker bi v Novi Sloveniji podpirali predsednika Državnega zbora, dr. Milana Brgleza pri njegovi odločitvi o prepovedi referenduma, ampak ker verjamemo, da je sodišče v tem primeru tista institucija, ki mora presoditi, ali je bilo njegovo ravnanje pravilno ali ne,” je pojasnil podpredsednik NSi Jožef Horvat.