Jožef Horvat PROTI visokim koncesninam za geotermijo in ZA poplačilo Murinih delavk in delavcev iz stečajne mase

DELITE TA
PRISPEVEK
26.11.2015, NSi

slovenija 09.07.2015, Jozef Horvat, poslanec, NSi, foto: Anze PetkovsekPoslanec Jožef Horvat je na seji Državnega zbora ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen in ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku postavil ustno poslansko vprašanje v zvezi z previsokimi koncesninami za gospodarske družbe, ki uporabljajo geotermalni potencial (toplo vodo ali toploto). Glede na to, da imamo 2/3 geotermalnega potenciala v Pomurju, poslanca Horvata močno skrbi, da gospodarske družbe ne bodo prenesle visokih stroškov koncesnin, kar bi jim posledično onemogočilo razvoj, po črnem scenariju pa tudi stečaj.

V Pomurju so vse strategije razvoja pisane na osnovi eksploatacije geotermalnega potenciala, zdaj prihajajo visoke koncesnine, povrh vsega pa še raziskave govorijo o drastičnem usihanju geotermalnega potenciala. Poslanec NSi se je za optimalno rešitev nastale situacije zavzel tudi na skupni seji Odbora za gospodarstvo in Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri so sodelovali tudi predstavniki pomurskega gospodarstva.

Celotno vprašanje poslanca Horvata in odgovor ministrice si lahko preberete TUKAJ.

Jožef Horvat pa se je z ustnim poslanskim vprašanjem ministru za pravosodje mag. Goranu Klemenčiču zavzel tudi za spremembo 119. a člena Zakona o finančnem poslovanju postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki ga predvsem banke upnice v svojem pohlepu zlorabljajo, tako da onemogočajo poplačilo terjatev delavcem (v konkretnem primeru) AHA MURE d.o.o. v stečaju v višini 5.342.000 evrov.

Vprašanje poslanca Horvata in odgovor ministra si lahko preberete TUKAJ.