Jožef Horvat: Pri zakonu o vajeništvu ministrstvo ni opravilo svoje naloge

DELI:
04.05.2017, NSi

“Pri tem zakonu konsenza ni. Dokazov za to je več: imamo mnogo vloženih in malo sprejetih amandmajev, imamo veto, pisma gospodarstvenikov, ki se z zakonom ne strinjajo,” je na seji Odbora za izobraževanje povedal Jožef Horvat in dodal: “Želim si, da bi se Zakon o vajeništvu prijel, saj imamo v Sloveniji eno najvišjih stopenj registrirane brezposelnosti med primerljivimi državami. Pri tem zakonu ministrstvo za delo ni opravilo svoje naloge. Napravilo ni nobenih simulacij, kako bo zakon o vajeništvu vplival na zaposlenost mladih.”

Odbor je na nujni seji obravnaval zahtevo Državnega sveta za ponovno odločanje o Zakonu o vajeništvu.

“Naše življenje se zelo hitro spreminja. Današnji prvošolci bodo gotovo opravljali poklice, ki jih danes še ne poznamo. Vprašanje je, kako vzpostaviti dolgoročno vzdržno zakonodajo, ki bo izobraževanje urejala tako, da se bo lahko ustrezno razvijalo,” je opozoril poslanec NSi Jožef Horvat in se zavzel za bolje pripravljen vajeniški zakon.

Ob koncu je svoje kolege poslance tudi pozval k temu, da gredo večkrat med ljudi. “NSi je glas gospodarstva v Državnem zboru, na terenskih obiskih slišimo veliko koristnih nasvetov in predlogov za zakonske rešitve. Predlagam vsem, da NSi sledite in pričnete obiskovati teren, poslušati ljudi, gospodarstvenike,” je kolegom poslancem na srce položil Jožef Horvat.