Jožef Horvat premierju Cerarju: Kaj boste naredili, da Slovenija ostane del schengna?

DELITE TA
PRISPEVEK
14.12.2015, NSi

Jožef_Horvat_2015“Slovenske državljane in slovensko gospodarstvo, še posebej naše izvoznike, je močno vznemirila in še vedno vznemirja ideja o mini Schengenu in izključitvi Slovenije iz schengenskega območja. Danes teden, v ponedeljek, 21. decembra, bo minilo osem let, odkar je Slovenija postala država članica schengenskega območja,” je v uvodu postavljanja vprašanja premierju Miru Cerarju dejal podpredsednik NSi Jožef Horvat.

“Naši državljani so to sprejeli z velikim odobravanjem, saj je bil odpravljen mejni nadzor na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko, Slovenija pa je okrepila nadzor na meji s Hrvaško, saj je ta meja postala schengenska zunanja meja,” je na decembrski redni seji Državnega zbora RS povedal Jožef Horvat.

“Slednje pomeni, da v skladu z zakonikom o schengenskih mejah, Slovenija v imenu držav članic schengenskega območja izvaja nadzor zunanje meje na meji s Hrvaško. Migrantska kriza je pokazala, da države, med njimi tudi, žal, Slovenija, niso sposobne izvajati v celoti schengenskega zakonika. Schengen je torej padel in mi ne vemo, kdo prihaja na naše evropsko dvorišče. Zaradi tega so se močno povečala varnostna tveganja,” je opozoril Horvat.

“Z neizvajanjem zakonika o schengenskih mejah, se je pod vprašaj postavilo vprašanje varnosti evropskih državljanov. Zato se nekaterim zdijo logične ideje o vzpostavitvi mini Schengena, v katerem pa Slovenije ni na seznamu elitnih držav v jedru Evrope. Obrobne države EU morajo deliti bremena migrantske krize, ali bodo ostale izven schengenskega jedra, pravi šef evro skupine Jeroena Dijsselbloem v intervjuju za belgijski časopis in dodaja, da bi migrantska kriza lahko sprožila mini Schengen. Spoštovani gospod predsednik Vlade sprašujem vas: Kaj bo naredila vaša vlada in vi osebno, na primer na bližnjem evropskem svetu ta četrtek in petek, da Slovenija vendarle ostane v schengenskem območju in da na nek način utišate ideje o mini Schengenu, ki vznemirjajo naše državljane in naše gospodarstvo. Hvala za vaše odgovore,” je premierja Mira Cerarja vprašal podpredsednik NSi in predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat.

Celotno vprašanje in odgovor predsednika vlade Mira Cerarja si lahko preberete TUKAJ.