Jožef Horvat: Potrebujemo odločnejše ukrepe vlade v Piranskem zalivu

DELI:
01.09.2017, NSi

Poslanec NSi in predsednik odbora za zunanje zadeve Jožef Horvat je za informativno oddajo 24 ur komentiral zadnje hrvaške incidente v Piranskem zalivu. »Lahko razumemo, da je režiser zadnjega incidenta celo gospod Plenkovič sam, saj Hrvaška vztraja pri svoji ne evropski drži. Mislim, da se tukaj moramo vrniti na začetek, to pa pomeni na sam podpis arbitražnega sporazuma, ki je potekal in je tudi nastajal po patronatom Evropske komisije,« je poudaril poslanec NSi in dodal: »Sedaj, ko je Evropska komisija pozvala obe državi, da vendarle arbitražno razsodbo implementirata, je obljubila tudi, da bo pri implementaciji pomagala. V naslednjem tednu prihaja v DZ prvi podpredsednik Evropske komisije in jaz zagotavljam, da ga bom konkretno vprašal, kako vidi pomoč Evropske komisije pri implementaciji arbitražni razsodbe.«

Ribiče in policiste je potrebno pohvaliti

Podpredsednik NSi je v nadaljevanju povedal, da so praktično vse vlade slovenske ribiče zanemarjale. »Bili so vedno prepuščeni sami sebi, čeprav so zelo evropsko in zelo mirno ravnali ob mnogih hrvaških incidentih. Vso priznanje si zasluži tudi slovenska policija, ki se ob vseh teh 140 in več incidentih od razglasitve razsodbe arbitražnega sodišča obnaša izjemno profesionalno. Potrebujemo le odločnejše ukrepe s strani slovenske vlade. Vlada mora obveščati Evropsko komisijo kaj Hrvaška počne v Piranskem zalivu. Evropska komisija pa mora potegniti odločne ukrepe, ki jih ima kar nekaj na zalogi,« je pojasnil Jožef Horvat.

Evropska komisija mora pokazati moč

Poslanec NSi je dodal, da je potrebno s Hrvaško dialog vzdrževati ter biti resnično potrpežljiv.  »Potrebno je imeti kar nekaj spretnosti, evropsko držo, vključiti države članice, ki so na strani prava, torej so na strani Slovenije. Evropska komisija pa mora predvsem pokazati svojo moč in večkrat ponavljam in tudi tokrat bom: EU bo obstala na vladavini prava ali pa bo propadala,« je poudaril Jožef Horvat.

Celoten prispevek si lahko ogledate TUKAJ.