Jožef Horvat ponovno izvoljen za podpredsednika Društva poslancev 90

DELI:
13.04.2016, NSi
Drustvo_poslancev90

Fotografija: Državni zbor/Peršolja

V torek 12. aprila so se na rednem letnem občnem zboru zbrali poslanke in poslanci Društva poslancev 90. Po tradiciji so se člani posvetili tudi aktualni temi, tokrat odpravljanju birokratskih ovir. Uvodni govorniki pri tej vsebini so bili: nekdanja poslanca prof. dr. Marko Pavliha in Ivo Hvalica ter aktualni poslanec NSi Jožef Horvat.

Zbor je med drugim soglasno sprejel tudi pobudo Državnemu zboru za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije za ugotavljanje politične odgovornosti v primeru pregona nekdanjega poslanca in nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja.

Pobudo za ustanovitev preiskovalne komisije bo Društvo poslancev 90 posredovalo predsedniku DZ Milanu Brglezu. DZ mora odrediti parlamentarno preiskavo, če to zahteva tretjina poslancev ali DS. Društvo poslancev 90 predsedniku DZ tudi predlaga, da bi ob 25-letnici samostojne države za vse izvoljene poslance – od vključno leta 1990 – v Državnem zboru uredili trajno spominsko obeležje, ki bi ga s časom dopolnjevali.

Tokratni zbor je bil tudi volilne narave. Ponovno je bil za predsednika društva izvoljen dr. Mitja Slavinec, za podpredsednika pa poslanec Jožef Horvat.

Društvo poslancev 90 je prostovoljno združenje poslancev, bivših poslancev, delegatk in delegatov Skupščine Republike Slovenije, izvoljenih na volitvah leta 1990 in bivših poslancev evropskega parlamenta.