Jožef Horvat obstruiral nezakonito sejo odbora za finance

DELI:
13.04.2017, NSi

Parlamentarni odbor za finance in monetarno politiko je v sredo, obravnaval predlog okvirja za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2018 do 2020. Kljub pomembnosti tovrstnih proračunskih dokumentov, vlada v nasprotju z zakonskimi zahtevami ni odgovorila na mnenje Fiskalnega sveta o tem aktu.

»Zakon o fiskalnem pravilu, 7. člen, četrti odstavek, nalaga, da vlada sprejme stališče in ga pošlje državnemu zboru,« je opozoril poslanec Horvat. Ob tem je še dodal: »Če mi tega gradiva ne bomo imeli, je od tega trenutka naprej potek te seje nezakonit.«

Ker sta zakonit potek postopkov ter transparentna razprava o proračunskih dokumentih po mnenju NSi nujna za normalno delovanje države, je Jožef Horvat predsednici odbora predlagal prekinitev seje, dokler vlada v skladu z zakonom ne zagotovi odgovora. Predlog ni bil upoštevan.

Ker vlada zahtevanega gradiva ni predložila, je podpredsednik NSi Jožef Horvat napovedal obstrukcijo: »Mi, Nova Slovenija, v nezakonitih postopkih ne bomo sodelovali, zato to sejo zapuščam.«

 Šele po obstrukciji dela opozicije se je predsednica odbora premislila, upoštevala predlog Jožefa Horvata ter sejo prekinila.