Jožef Horvat ob zadevi teran: Ali je slovenska stran res naredila vse, da bi zaščitila lastne interese?

DELI:
02.02.2017, NSi

Jozef_Horvat_oktober2015Danes je v parlamentu potekala nujna seja dveh odborov, ki jo je opozicija sklicala zato, da bi dobili pojanila ministra Židana in ostalih gostov v zvezi z namero Hrvaške, da bo tudi ona lahko uporabljala zaščiteno ime teran.

Horvat: S teranom izgubljamo tudi slovenski simbol

»Trdim, da večino ljudi v Sloveniji to dogajanje v zvezi s teranom jezi. Izgubljamo slovenske simbole, ikone. In teran je ikona. Kot prekmurska gibanica in idrijski žlikrofi. Teran je zame tudi emocionalna zgodba. Moje pričakovanje je bilo, da bomo danes po predstavitvi stališč vabljenih gostov sejo zaprli za javnost in si s predstavniki ministrstva “nalili čistega vina”,« je uvodoma dejal podpredsednik NSi Jožef Horvat in dodal, da se mu zastavlja vprašanje, ali je slovenska vlada res naredila vse, kar bi morala in kar bi lahko, da bi zaščitila slovenske pridelovalce terana, saj je bilo od gostov slišati, da Hrvaška že od 2013 krši zakonodajo.

Spomnil je tudi, da smo krščanski demokrati komisarju Philu Hoganu napisali pismo in ga povabili, da pride v slovenski parlament in pojasni celotno zgodbo. »Pismo smo napisali v kontekstu Lizbonske pogodbe, ki daje nacionalnim parlamentom večjo moč in vpliv. Pismo lahko preberete na spletni strani nsi.si (oz. TUKAJ) komisarja Hogana pa predvsem opozarjamo na možna negativna čustva do EU zaradi sprožitve postopka za sprejetje delegiranega akta. Še posebej to ne bi bilo dobro v času, ko se krepijo populizmi proti EU v državah članicah,« je v svoji razpravi dejal Horvat.

Poslanec Horvat je bil oster tudi do koalicije, ki je zavrnila vseh pet predlaganih sklepov, s katerimi bi pomagali razčistiti zgodbo s teranom. »Ne gre za vprašanje ali je opozicijska NSi na strani ministra ali ne. Dejstvo je, da je NSi vedna na strani Slovenije in njenih ljudi! je ob tem dejal Horvat in ministra vprašal, kakšna so razmerja na evropskem svetu, predvsem, kakšna je pozicija velikih vinskih držav glede omenjenega primera.

Zvonko Lah: Ne vem, zakaj se Slovenija s Hrvaško ni želela pogovarjati?

Zvonko Lah je v svoji razpravi opozoril na napake Slovenije, ko se ministrstvo ni odzvalo na vabila , kjer je želela Hrvaška predstaviti svoje argumente. »To, da se predstavniki Slovenije s Hrvaško in Evropsko komisijo niso želeli niti sestati, ocenjujem kot napako, saj je sedaj Hrvaška enostransko podala vlogo za priznanje imena teran, nam pa je preostala le tožba pred Evropskim sodiščem,« je dejal poslanec NSi in dodal, da upam na podoben razplet zgodbe, kot je bila nedavna zmaga slovenske nogometne reprezentance, ko smo Hrvaško v finišu ugnali.