Jožef Horvat ob vložitvi interpelacije: Karl Erjavec škoduje Sloveniji in njeni zunanji politiki

DELITE TA
PRISPEVEK
07.01.2016, NSi

JHorvat_NK_interlepacija_2016“Dejstvo je, da se je v zadnjem obdobju nabralo veliko škodljivih dejanj, ki jih na ministrstvu za zunanje zadeve povzroča Sloveniji in slovenskim davkoplačevalcem minister Karl Erjavec,” je na novinarski konferenci dejal podpredsednik NSi in predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat.

“Po 25 letih od plebiscitarne odločitve državljanov za samostojno državo in po 11 letih referendumske odločitve za vstop Republike Slovenije v evroatlantske integracije, potrebujemo zunanjo politiko Republike Slovenije v skladu z Ustavo RS in v skladu z zakonom. Ne potrebujemo zunanje politike Karla Viktorja Erjavca,” je poudaril Horvat.

NSi v interpelaciji, ki jo podpirajo tudi v SDS, za zunanje zadeve naslednje:

1) vodenje improvizirane, nedosledne, nejasne, nenačelne, neodločne, nerazumljive, neučinkovite in statične, z eno besedo zgrešene, zunanje politike Republike Slovenije. Čeprav je Državni zbor 10. 7. 2015 sprejel Deklaracijo o zunanji politiki Republike Slovenije (DeZPRS-1, Uradni list RS, št. 53/2015), se zunanja politika Republike Slovenije ni spremenila, spremembe se tudi ne nakazujejo, torej minister za zunanje zadeve krši 2. člen Zakona o zunanjih zadevah, ker ne ”izvaja opravljanja zunanjih zadev v skladu s splošnimi usmeritvami, ki jih določa Državni zbor’’;

2) opuščanje dolžnega nadzora in neukrepanja (na podlagi poročila o nadzoru glavnega diplomatskega nadzornika) proti odgovornim diplomatom, ki so na slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništvih in na Ministrstvu za zunanje zadeve RS (MZZ) zagrešili hude nepravilnosti in finančne malverzacije, ki so imele za posledico materialno oškodovanje za državni proračun in slovenske davkoplačevalce ter zmanjšujejo ugled Republike Slovenije in slovenske diplomacije v mednarodni skupnosti;

3) odsotnost strokovne kadrovske politike na MZZ, kar se kaže v klientelističnem kadrovanju, sistematičnih kršitvah človekovih pravic do dela (49. člen Ustave Republike Slovenije), politizaciji MZZ in negativni kadrovski selekciji, ki znižuje kvaliteto dela MZZ ter demotivira ostale zaposlene na MZZ;

4) vrste nepremišljenih, neodgovornih in nedržavotvornih izjav v zvezi z zaupnim postopkom arbitraže o meji z Republiko Hrvaško, v zvezi s priznanjem Palestine, v zvezi z migrantsko krizo in morebitnimi skrajneži t.i. Islamske države, ki so rezultirale v drastično zmanjšanje kredibilnosti in zunanjepolitične prepoznavnosti naše države, kar predstavlja tudi eklatantno kršitev Koalicijskega sporazuma o sodelovanju v Vladi RS za mandatno obdobje 2014 – 2018, v katerem je v poglavju Zunanja politika v prvem odstavku med drugim zapisano: ”Ključna zunanjepolitična usmeritev bo povrnitev kredibilnosti in krepitev zunanjepolitične prepoznavnosti države in vseh naših ljudi doma in po svetu, …”.

“Za celovitejše razumevanje konteksta interpelacije želim obenem spomniti, da sem v funkciji predsednika OZP poleti, v času izbruha mednarodne vohunske afere, povezane z arbitražo, večkrat izjavil, da smo v situaciji, ko je potrebno interes države postaviti pred interes političnih strank. Tako sem iskreno tudi ravnal in celo sodeloval na novinarski konferenci na Mladiki skupaj z ministrom Erjavcem. A zdaj z interpelacijo preprosto ne moremo več čakati,” je še dejal Horvat.

“Ta interpelacija ne ruši vlade. Če bo Erjavec razrešen, lahko to vlado in koalicijo zruši on sam! Če pa Erjavec ne bo razrešen, opozarjamo premierja Cerarja, da bo z Erjavcem na čelu MZZ njegova vlada samo še bolj tonila. Premierju Cerarju dajemo možnost, da Erjavca sam zamenja. Če bo to storil, interpelacijo v istem trenutku tudi umaknemo,” je še poudaril podpredsednik NSi in predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat.

Celotno interpelacijo NSi zoper ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca si lahko preberete TUKAJ.