Jožef Horvat o dogajanju v Luki Koper: Sloveniji se povzroča velika gospodarska škoda

DELI:
04.07.2016, NSi

JozefHorvat_izjava2015Podpredsednik NSi Jožef Horvat je bil v petek gost oddaje 24ur zvečer, kjer je beseda tekla predvsem o razmerah v Luki Koper in ponujenem odstopu ministra Erjavca, zaradi napak v arbitražnem postopku.

Kot je dejal Jožef Horvat gre v primeru Luke Koper gre za spopad dveh levih lobijev, uprava družbe pa na dogajanje nima več vpliva. »Korporativno upravljanje že nekaj časa ne deluje. Gre v bistvu za spopad najmanj dveh levih lobijev, tukaj se vidi, da tudi lastnik pravzaprav nima več besede. Nadzorni svet in uprava ne delujeta tako kot je treba. Zgodila se je ulica in državi se dela ogromna škoda,« je pojasnil Horvat in dodal, da se je potrebno vprašati, zakaj je do zaostritve razmer sploh prišlo. Kot je dejal, je težava tudi katastrofalno komuniciranje vlade z Luko Koper, z delavci in nenazadnje z državljani. »In v tem je velik problem. Glejte, na vseh mednarodnih srečanjih, ki jih imamo v parlamentu, tudi sam osebno kot predsednik odbora za zunanjo politiko, vsepovsod nekako spodbujamo predstavnike tujih držav in veleposlanike, da si Slovenija želi sodelovanja preko Luke Koper, da si želimo investitorjev, ampak poglejte kaj si danes mislijo poslovni partnerji o Luki Koper,« je kritično dejal podpredsednik NSi, ki rešitev vidi v tem, da lastnik na zakoniti način v roku treh dni poseže v situacijo in problem reši. »V kolikor se bo ta agonija vlekla še naprej, bo to Luko Koper potegnilo pod vodo,« je še dodal.

O (ne)odstopu ministra Erjavca: Državniki odstopijo, politični preračunljivci pa odstop le ponudijo

Jožef Horvat je komentiral tudi ponujeni odstop ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca. Na vprašanje, ali bi moral minister Erjavec odstopiti in ne le ponuditi odstopa, je Horvat dejal: »Državniki odstopijo de fakto, politični preračunljivci pa odstop le ponudijo. Vi veste, da je letos spomladi Nova Slovenija spisala interpelacijo in ravno to smo gospodu Erjavcu očitali, na kar danes v svojem dosjeju na 59 straneh opozarja tudi arbitražno sodišče. Slovenija je naredila napako in mi smo kazali takrat na interpelaciji tudi pismo arbitražnega sodišča, ki ima datum 5. maj 2015. Takrat je arbitražno sodišče opozorilo zunanjega ministra Republike Slovenije, da je dajal nespametne izjave na neki lokalni televiziji in danes se sprašujem, kako se počuti predsednik vlade Miro Cerar, ki je na interpelaciji ministra Erjavca zaščitil, zdaj pa Erjavec sam pravi, da čuti objektivno odgovornost in mu ponuja odstop. Jaz mislim, da bo tukaj moral doktor Miro Cerar pokazati, kdo je v tej državi predsednik vlade.«

Horvat je tudi opozoril, da bodo napake ministra Erjavca Slovenijo drago stale in da bo imela Slovenija zaradi Erjavčevih napak oslabljene pozicije v arbitražnem procesu.