Jožef Horvat o Brexitu: Mednarodne skupnosti niso večne, potrebujemo reforme

DELI:
24.06.2016, NSi

slovenija 09.07.2015, Jozef Horvat, poslanec, NSi, foto: Anze PetkovsekV nadaljevanju objavljamo izjavo za javnost podpredsednika NSi Jožefa Horvata o izglasovanem izstopu Velike Britanije iz Evropske unije:

“Odločitev volivk in volivcev v Veliki Britaniji, da zapustijo Evropsko unijo (EU), je treba spoštovati, vendar pa to odločitev močno obžalujemo. Ne gre zanemariti dejstva, da je referendumska odločitev o izstopu Velike Britanije iz EU povzročila razdor tudi na Otoku. Škotska se je skoraj soglasno opredelila za obstanek v EU, s čimer se utegne ponoviti tudi referendum o samostojnosti Škotske. Včerajšnji referendum tako ni povzročil pretresa le znotraj Evropske unije, ampak tudi na Otoku.

V Novi Sloveniji – krščanski demokrati verjamemo, da je Evropska unija edina organizacija držav, ki lahko zagotovi Evropejkam in Evropejcem gospodarsko in varnostno stabilnost. Kljub temu pa je včerajšnji referendum jasen signal voditeljem EU, da ta nujno potrebuje reforme, ki bodo temeljne vrednote EU, med katerimi sta v ospredju mir in solidarnost, ponovno približale ljudem.

Ob tem želimo v NSi poudariti, da mednarodne skupnosti, na katere se vse prevečkrat zanaša tudi vlada Mira Cerarja, več kot očitno niso večne. Slovenija potrebuje vlado, ki bo kos kompleksni prihodnosti Slovenije v Evropi. Potrebujemo vlado, ki bo sprejela nujne reforme. Ljudem je treba zagotoviti finančno in varnostno stabilnost.”