Jožef Horvat o arbitraži: Ključno je, da premiera obeh držav sedeta za isto mizo

DELI:
15.09.2017, NSi

Pred srečanjem slovenskega in hrvaškega predsednika vlade je vprašanje arbitraže še vedno prva tema medsosedskih odnosov. Gost v oddaji Tarča je bil tudi Jožef Horvat, ki je dejal, da je arbitražna sodba jasna in jo je potrebno implementirati.

»Arbitražna razsodba je nastala na podlagi arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške, torej sta vladi tisti, ki imata tudi nalogo, da razsodbo implementirata. Razsodba je jasna in eksaktna, predvsem kar se tiče meje na morju. Drugo je zdaj vprašanje Razkrižja in meje na kopnem, kjer bi se lahko pametni državi dogovorili. Kar pa se tiče meje na morju, torej tudi prostora, kjer naši ribiči lahko lovijo, pa je zadeva matematično eksaktna,« je v oddaji pojasnil Jožef Horvat.

V pogovoru s predsednikom hrvaškega odbora za zunanjo politiko dr. Mirom Kovačem pa Jožef Horvat hrvaškega kolega spomnil na pomembnost spoštovanja dogovorov. »Lahko povem, da smo natančno pred tednom dni skupaj sedeli v Talinu za isto mizo na večerji in se pogovarjali kot se pogovarjajo parlamentarci dveh sosednjih držav. Oba pa sva, tudi spoštovani kolega Miro, slišala visoko predstavnico za zunanje zadeve gospo Federico Mogherini, ki je že ne vem kolikokrat ponovila, da je pač potrebno vladavino prava v Evropi spoštovati. Na vladavini prava Evropska unija obstane ali pade. Vladavina prava pomeni spoštovanje mednarodnih pogodb in seveda tudi razsodb konkretno mednarodnih sodišč in to je včeraj ponovil v svojem govoru tudi Jean Claude Juncker,« je pojasnil.

Bistven je dialog med Slovenijo in Hrvaško

Poslanec NSi je opozoril, da je za implementacijo arbitražne razsodbe bistveno, da se oba premierja usedeta in se začneta pogovarjati. »Brez pogovora, lahko mu rečemo tudi dialog, ne bo nič. In tu ne pozabiti, da patronat nad arbitražnim sporazumom, vse do implementacije, drži Evropska komisija. To je povedal tudi podpredsednik Evropske komisije Frans Timermans. Ponudil je pomoč Evropske komisije in mislim, da to zdaj malo pozabljamo,« je še dejal Horvat in napovedal ponovni sklic odbora za zunanjo politiko, ko bo poleg uradnega prevoda razsodbe od vlade dobil tudi geografske karte.

Celotno oddajo si lahko v posnetku ogledate TUKAJ.