NSi zahteva izredno sejo DZ o transparentni porabi davkov

DELI:
19.05.2016, NSi

JHorvat_NK_maj_2016NSi in SDS sta v DZ vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali problematiko razmerja med plačanimi davki ter prispevki in javnimi dobrinami, ki jih država za to nudi.

Kot je na novinarski konferenci dejal podpredsednik NSi Jožef Horvat, je cilj izredne seje, da bi se med državljani in državo vzpostavilo večje zaupanje, ki je ključnega pomena. “Davkoplačevalci smo namreč upravičeni do tega, da vemo, kam gredo davki in prispevki, ki jih plačamo,” je poudaril Jožef Horvat.

Po besedah podpredsednika NSi si krščanski demokrati želimo, da bi uveljavili dobro prakso, ki so jo pred dvema letoma uveljavili v Veliki Britaniji, kjer država na zelo jasen in razumljiv način državljanom pove, na kakšen način je porabila vsak njihov funt.

“V Sloveniji nujno potrebujemo novo ekonomsko politiko. Pri tem zagovarjamo socialno-tržni model gospodarstva, kar pomeni, da v ospredje postavljamo človeka. Ta je v podjetnišvu največji kapital,” je na novinarski konferenci poudaril podpredsednik NSi Jožef Horvat.

V NSi in SDS predlagamo, da DZ na izredni seji, na kateri bo opravil razpravo o porabljenih davkih, sprejme tudi dve priporočili. S prvim bi DZ vladi priporočil, naj do naslednjega predloga oziroma rebalansa proračuna uvede k rezultatom usmerjen proračun in orodja, kot so analiza stroškov in koristi. Z drugim priporočilom pa bi DZ vladi priporočil, naj v 90 dneh pripravi poročilo porabe davčnih prihodkov po letih, in sicer od vključno leta 2012 do vključno leta 2015.

Celoten sklic izredne seje si lahko preberete TUKAJ.