Jožef Horvat: Naš zdravstveni sistem najbolj razjeda prav korupcija

DELI:
09.12.2016, NSi

big_JHorvatOZEUNa pobudo NSi je bila danes v Državnem zboru na sporedu nujna seja odbora za zdravstvo na temo koruptivnosti in negospodarnosti pri nabavi zdravil in medicinskih pripomočkov. Kot je na seji dejal Jožef Horvat, je prav korupcija tista, ki slovensko zdravstvo na različnih nivojih najbolj razjeda.

Pri tem je spomnil, da je ministrica Milojka Kolar Celarc že več kot dve leti na položaju, kjer bi lahko največ naredila za pregon korupcije v zdravstvu, a zaenkrat še ni predvidenih nobenih resnih ukrepov, ki bi situacijo izboljšali.

»Državljanom se dogaja krivica, saj za denar, ki ga vplačujejo v zdravstveno blagajno, ne dobijo tistega, kar si zaslužijo. Dejstvo, je da potrebujemo zdravstveno reformo, ki bo uvedla boljši nadzor nad porabo denarja in odpravila šibke točke javnega zdravstvenega sistema. NSi je tako reformo že pripravila, a ministrica si ni vzela niti toliko časa, da bi se v zvezi s tem z nami sestala,« je še dejal poslanec NSi.

Novo afero v zvezi s preplačili medicinskih pripomočkov so sicer 17. novembra odkrili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija. »Kolčne proteze, žilne opornice, srčni spodbujevalniki in rokavice so tisti medicinski pripomočki, zaradi katerih iz bolnišničnih blagajn negospodarno odteče največ denarja. Če bi na primer bolnišnice vseh 6.245 koronarnih stentov lani kupile po najnižji ceni, bi prihranile 810 tisoč evrov,« so poročali v oddaji.

Sedanje stanje ni po godu nikomur

Stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu je po oceni NSi zelo resno. Že več kot desetletje se kopičijo številne težave, pravih rešitev pa ni na obzorju. Ker ni rešitev, državljani izgubljajo zaupanje in potrpljenje. Zdi se, da se v obstoječem zdravstvenem sistemu nihče ne počuti dobro, ne uporabniki, ne izvajalci zdravstvenih storitev. Slovenski davkoplačevalci si zaslužijo zdravstveni sistem, ki bo učinkovit in hkrati tudi pošten. Njihov denar je namenjen zdravljenju, ne pa različnim lobijem in vplivnim posameznikom, ki v obsežnem zdravstvenem sistemu vidijo priložnost za hiter zaslužek. Kdo torej služi in bogati z denarjem, ki je namenjen zdravljenju?

V NSi smo v sprejem predlagali naslednje sklepe, ki bi pripomogli k odpravi korupcije:

1. Odbor za zdravstvo priporoča Ministrstvu za zdravje, da predstavi načrt ukrepov za temeljito reorganizacijo nabavnega procesa zdravil in medicinskih pripomočkov.

2. Odbor za zdravstvo poziva vse pristojne institucije k temeljitem ukrepanju glede domnevne korupcije in posledično odgovornosti.

V imenu predlagatelja bo zahtevo za sklic nujne seje predstavil poslanec NSi Jernej Vrtovec. V NSi tudi predlagamo, da se na nujno sejo odbora za zdravstvo povabi predstavnike ministrstva za zdravje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, UKC Ljubljana, UKC Maribor in Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije.

Prvi predlog sklepa je bil s soglasjem vseh prisotenih poslancev umaknjen, nato pa soglasno potrjen naslednji: Odbor za zdravstvo predlaga Vladi RS, da pripravi celovite ukrepe za preprečevanje korupcije.

Drugi predlog sklepa NSi ni bil sprejet.

Celotno zahtevo NSi za sklic nujne seje odbora za zdravstvo si lahko preberete TUKAJ.