Namesto, da bi podjetnike razbremenila davkov, jim vlada še bolj greni življenja

DELI:
03.11.2017, NSi

Poslanec NSi Jožef Horvat je bil na seji Odbora za finance zelo kritičen do predlogov vlade, ki po njegovem mnenju niso pravični in še bolj obdavčujejo Slovence. »Namesto, da bi podjetnike davčno razbremenjevala, se bo vlada v zgodovino zapisala kot tista, ki je povečala davčna bremena državljanom in zakomplicirala naša življenja,« je izpostavil poslanec NSi.

Gre za neenako obravnavo davčnih zavezancev

Med ukrepi vlade so pod pretvezo zajezitve zlorab pri normiranih s.p.-jevcih, spremembe v sistemu normiranih odhodkov iz dejavnosti. Normirancem bi pri ugotavljanju davčne osnove še naprej priznavalo normirane odhodke v višini 80 odstotkov njihovih prihodkov, razlika pa bo še naprej obdavčena v višini 20 odstotkov. Negativna sprememba pa bo omejitev odhodkov z absolutnim zneskom.

Tej rešitvi je nasprotoval Jožef Horvat, ker je nepravična. »Na prvi pogled se zdijo predlagane rešitve dobre, ne moremo pa pristati na uvedbo absolutne zgornje višine normiranih odhodkov. Gre za neenako obravnavo davčnih zavezancev,« je dejal.

Spomnil je na leto 2014, ko je NSi skupaj s SLS uvedla rešitev o »normirancih«, ki je bila dobro sprejeta, saj se je prisluhnilo slovenskemu gospodarstvu. »Ta vlada dela ravno obratno. Namesto, da bi podjetnike davčno razbremenjevala, se bo vlada v zgodovino zapisala kot tista, ki je povečala davčna bremena državljanom in zakomplicirala naša življenja. Na tak način odganjate investitorje, s tem pa je naša usoda na nek način zapečatena,« je bil kritičen poslanec NSi.

Za grehe nekaterih želite kaznovati vse

Spomnil je tudi na situacijo v pomurski regiji, kjer marsikatero podjetje zaradi previsokih davkov v Sloveniji, svoje podjetje preseli v tujino. Prav tako je izpostavil, da vlada ni predstavila nobene domnevne zlorabe sedanjega sistema, na katere se sklicuje in s katerimi argumentira spremembe sistema. »Nekaj malega je takih, ki so izigravali sistem in jaz sem prvi, ki se strinjam s tem, da je potrebno take kaznovati. A v vladi želite, kljub majhni številki takih špekulantov, vse ostale normirance za to kaznovati. Na tako logiko ne morem pristati,« je bil jasen podpredsednik NSi.

Je moralno obdavčiti znesek, ki je pod pragom revščine?

Pri predlogu sprememb zakona o dohodnini je Jožef Horvat izpostavil ogorčenje nad tem, da se zakonski predlog NSi povozi s tem, ko se ga obravnava skupaj z vladnim in iz njega dela hibridni zakon. »Naš zakon sledi načelu gospodarnosti, sorazmernosti, enostavnosti in solidarnosti. Predlog zakona predvideva povečanja olajšave na 7000 evrov letno. To je prag revščine za štiri člansko družino v Sloveniji.  Ali je torej moralno, da obdavčujemo vse kar je nižje od tega zneska?« je vse zbrane vprašal Jožef Horvat.

Predstavil je tudi spremembe absurdne stopničaste lestvice davčnih olajšav. Predlog NSi tudi ponovno uvaja usklajevanje davčnih olajšav s koeficientom rasti cen življenjskih potrebščin. »Državljani so previsoko obdavčeni. Prav zato želimo to s spremembami zakona o dohodnini spremeniti. Glavni cilj sprememb pa je povišanje neto dohodka socialno šibkim osebam in družinam,« je zagotovil Jožef Horvat.