Jožef Horvat na Radiu Ognjišče: Za učinkovito reševanje migrantske krize potrebujemo tudi visoko motivirane policiste oz. vojake

DELI:
18.02.2016, NSi

JH_Ognjisce_18_2_2016V sredini oddaji Pogovor o na Radiu Ognjišče, je bil na temo reševanja migrantske krize gost tudi predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko in podpredsednik NSi Jožef Horvat. Kot je dejal, je zelo pomembno, da vlada zakoplje bojno sekiro s policisti in do pomladi, ko se pričakuje nov val migrantov, primerno motivira tudi vojake.

»V NSi pozdravljamo aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, s katerim bo vojska dobila možnost, da sodeluje pri reševanju migrantske krize. Žica, ki jo imamo postavljeno na slovenski južni meji je namreč brez pomena, če je ne varujejo naše varnostne sile. Zato za učinkovito reševanje migrantske krize potrebujemo tudi visoko motivirane policiste oz. vojake, a tu žal naletimo na problem stavke policistov. Zato v NSi pozivamo vlado, da najde skupni jezik s policisti in da tudi slovenske vojake motivira bolj kot doslej,« je uvodoma dejal podpredsednik NSi.

Spomnil je tudi na četrtkovo zasedanje vrha EU, kjer bo na dnevnem redu prav reševanje migrantske krize in možni ukrepi za zajezitev novih valov migrantov. »Pričakujemo, da bo Miro Cerar odkrito in odločno predstavil težave, s katerimi se v Sloveniji soočamo pri varovanju schengenske meje. V parlamentu smo razpravljali o izhodiščih Slovenije za to zasedanje. Pričakujemo predvsem več posluha Evropske unije oz. Sveta EU do težav Slovenije. Pri tem velja spomniti na nedavno trditev Donalda Tuska, da ima EU pravzaprav le še kakšna dva meseca časa, da rešimo problem uveljavljanja schengenskih pravil. K temu je treba dodati tudi Junckerjeve besede o tem, da je v EU brez schengena tudi skupna evropska valuta nima smisla,« je dejal Horvat in dodal, da je v tem trenutku v Evropski uniji veliko stvari na kocki.

Horvat: Vlada potrebuje boljši dialog z občinami in državljani

Jožef Horvat je opozoril tudi na vzroke težav, ki jih ima vlada pri iskanju ustreznih lokacij za namestitvene centre za migrante. »Vlada bo težko našla skupen jezik z lokalnimi skupnostmi, saj jih je zavrnila pri višini povprečnin,« je pojasnil Horvat in dodal, da mora vlada več naporov vložiti tudi v ustrezno informiranje slovenskih državljanov, saj bo le z širšim družbenim soglasjem lahko reševala tako težke situacije kot je migrantska kriza.

Pogovoru lahko v posnetku prisluhnete TUKAJ.