Jožef Horvat na medparlamentarni konferenci v Bratislavi: Mir in stabilnost v Evropi nista več samoumevna

DELI:
07.09.2016, NSi

JH_Fotka_bratislavaV Bratislavi se je od 2. do 4. septembra 2016 odvijala medparlamentarna konferenca o skupni zunanji in varnostni politiki ter o skupni varnostni in obrambni politiki EU. Delegacijo DZ je vodil predsednik Odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat.

V razpravi o vzhodnem sosedstvu EU je poslanec NSi med drugim dejal:

»Suverenost, neodvisnost in ozemeljska celovitost držav, nedotakljivost meja in mirno reševanje sporov so ključni elementi evropske varnostne ureditve. Ta načela veljajo za vse države, tako znotraj kot zunaj meja EU.

Mir in stabilnost v Evropi pa nista več samoumevna. Rusko kršenje mednarodnega prava in destabilizacija Ukrajine poleg dolgotrajnih konfliktov v širši črnomorski regiji pomenita izziv prav za osrčje evropske varnostne ureditve. Upravljanje odnosov z Rusijo je naš ključni strateški izziv.

EU smo najboljša združba držav in narodov na svetu. Zato moramo ostati enotni v drugačnosti pri uveljavljanju mednarodnega prava, demokracije, sodelovanja in solidarnosti. Ne bomo priznali ruske nezakonite priključitve Krima in ne bomo priznali destabilizacije vzhodne Ukrajine. Okrepiti moramo EU, izboljšati moramo odpornost naših vzhodnih sosed in podpreti moramo njihovo pravico, da svobodno določijo svoj pristop do EU. Obenem pa sta EU in Rusija soodvisni, sta strateški partnerici. Zato moramo Rusijo pritegniti k razpravi o nesoglasjih in z njo sodelovati, če in ko se bodo naši interesi prekrivali.«